Hlavní obsah

Lehká váha. Nový hypersport Lamborghini bude mít karbonové šasi

Italská automobilka Lamborghini představuje další podrobnosti o svém chystaném hypersportovním modelu, který má nahradit aventador. Tentokrát si můžeme prohlédnout šasi a kabinu auta, obojí vyrobené z karbonových vláken.

Foto: Lamborghini

Nové šasi pro hypersport Lamborghini

Článek

Premiéra nového lamborghini se neúprosně blíží a italská automobilka jako by se nemohla dočkat, protože nám přináší další podrobnosti o autě, jež má na trhu nahradit dosluhující aventador. Novinka s dvanáctiválcovým motorem a plug-in hybridním ústrojím pod kapotou má mít například karbonové šasi.

Lamborghini totiž zveřejnilo několik snímků šasi a kabiny, na kterých je patrné, jak moc si inženýři auta zakládají na lehkosti. Základem vozu bude obvodový rám zvaný „rocker ring“, který je místo běžnějšího hliníku z karbonu doplněný rámem kabiny vyrobeným rovněž především z uhlíkových vláken.

Foto: Lamborghini

Nové šasi pro hypersport Lamborghini

Italové tuto konstrukci nazývají „montrupem“ (angl. "monfuselage") a tvrdí, že je o 10 % lehčí než ta, kterou nahrazuje, a má navíc o celých 25 % vyšší torzní tuhost, takže i lépe pohlcuje energii. Není ovšem kompletně bez kovu, karbon je na některých místech šasi nahrazen hliníkem, konkrétně se třeba jedná o zadní část konstrukce, kde se bude nacházet motor a zadní odpružení.

Co se auta samotného týče, víme o něm, že se bude jednat o plug-in hybrid, který bude mít motor V12 a tři elektromotory. Celkově budou pohonné jednotky produkovat 1015 koňských sil, což je hodnota, na kterou jsme dosud nebyli u Lamborghini zvyklí. Vozu nebude chybět ani 3,8kWh baterie, kterou lze nabít do plné kapacity za 30 minut.

Lamborghini poodhalilo hybridní budoucnost. V12 dostala tři elektromotory

AutoMoto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám