Hlavní obsah

Lamborghini Countach působilo jako zjevení ze sci-fi filmu. Slaví 50 let

Ikonické Lamborghini Countach se představilo na ženevském autosalonu přesně před 50 lety, o rok později se začalo prodávat. Ve své době byl jeho design převratný a inspiroval řadu dalších vozů.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Countach LP400

Článek

Supersporty 60. let minulého století se nesly ve znamení výkonných motorů, které se skrývaly pod elegantně tvarovanými karoseriemi oblých tvarů. A bylo úplně jedno, jestli se jednalo o americký Ford GT40, Ferrari Dino nebo třeba Lamborghini Miuru.

Proto když začátkem sedmé dekády přišla automobilka Lamborghini s modelem Countach, působilo nové auto se strohými, hranatými liniemi trochu jako zjevení z vědecko-fantastického filmu.

Sériové provedení vozu se představilo 15. března 1973 na ženevském autosalonu, už o dva roky dřív se ale na stejné autoshow ukázal velmi podobný koncept nazvaný LP500. Ostré linie se sice objevily už dřív, třeba na studii Lancia Stratos Zero, teprve v případě Lamborghini Countach se ale podařilo takový automobil dovést až do výroby. Za jeho designem stálo studio Nuccia Bertoneho, který mimo jiné navrhl i Stratos Zero.

Zatímco miura i pozdější auta z továrny založené Ferucciem Laborghinim dostaly jména inspirovaná býčími zápasy (býka má ostatně firma ve znaku), v případě prvního hranatého „lamba“ tomu bylo jinak. Jeho název pochází z piemontského dialektu, ve kterém se výraz „contacc“ používá k vyjádření úžasu nebo údivu.

Nezvyklý, ale pohledný světový rekord. Lamborghini shromáždilo 251 superaut na jednom okruhu

AutoMoto

Jedním z ikonických prvků countachu se staly dveře vyklápěné dopředu nahoru, které připomínají krovky brouků. A podobně jako u mnoha jiných aut 80. a 90. let nechyběly ani výklopné hlavní světlomety.

Na rozdíl od Ferrari, pro které je typická červená barva, vystřídalo nové lamborghini před začátkem výroby celou škálu barev. Zatímco koncept LP500 byl jasně žlutý, v Ženevě se v předjaří roku 1973 představilo auto v zářivě červené barvě s černým semišovým interiérem. O půl roku později v Paříži mohli návštěvníci tamní přehlídky automobilů obdivovat zeleně lakovaný vůz.

Změn ale bylo před uvedením do prodeje v roce 1974 mnohem víc. Například zatímco prototyp dostal nový vidlicový dvanáctiválec o objemu téměř pěti litrů, první sériové exempláře měly pod kapotou „jen“ čtyřlitr montovaný už do miury, po kterém továrna sáhla kvůli přísnějším ekologickým požadavkům ve Spojených státech, tradičním hlavním trhu italských supersportů. Produkční auta se od prototypu mírně lišila i zvenčí, třeba původní dvoudílná okna ve dveřích nahradila třídílná, jednodušší na výrobu.

První zákazníci si countach mohli objednat na ženevském autosalonu v roce 1974, kde se sešlo 50 objednávek. Jednalo se přitom o velmi drahé auto, v polovině 70. let přišlo na zhruba 130 tisíc západoněmeckých marek.

Za stejnou sumu se v té době dalo koupit třeba 16 kusů Volkswagenu Golf, který v tom roce také přišel jako novinka na trh. Je ale nutné připustit, že množiny zákazníků supersportu ze Sant’Agaty Bolognese a rodinného auta z Wolfsburgu se protnuly jen výjimečně.

Hranatý design modelu Countach brzy následovala i další auta - Ferrari 308 představené v roce 1975 nebo o rok mladší Lotus Esprit -, žádné z nich se ale nestalo takovou ikonou jako výrobek firmy Lamborghini, která původně produkovala traktory a sportovní vozy přidala do výrobního programu až po proslulé hádce zakladatele s Enzem Ferrarim. Plakáty s countachem zdobily zdi dětských pokojů, ve sbírkách angličáků nemohl chybět červeno-zelený „matchbox“ s osmičkou na přídi.

Countach je dnes považován za nejdůležitější model v historii značky, který ovlivnil řadu pozdějších vozů značky Lamborghini po technické i stylistické stránce. Mezi roky 1974 a 1990 vznikly téměř dva tisíce exemplářů, které se časem dočkaly nejen typického širokého křídla na zádi (které ale bylo spíš na ozdobu), ale i silnějších pohonných jednotek.

Zatímco původní čtyřlitr převáděl na zadní kola 375 koňských sil, na konci výroby měl dvanáctiválec objem 5,2 litru a výkon 455 koní.

O nástupci legendárního supersportu se v automobilce Lamborghini rozhodlo v červnu 1985 a nové diablo, jak se vůz jmenoval, se představilo v roce 1990. Jeho kariéra ale nakonec byla o dost kratší než v případě countachu, už v roce 2001 totiž přišlo murciélago, které o dva roky později v nabídce automobilky doplnilo menší gallardo. Do loňska byl vrcholným modelem značky aventador, představený v únoru 2011, jehož nástupce je nyní ve vývoji.

Právě na technickém základě aventadoru se v roce 2021 ukázal model Countach LPI 800-4, dostupný v limitované sérii 112 kusů. S původním countachem má společné jen jméno a počet válců v motoru; pohání ho 6,5l dvanáctiválec o výkonu 780 koní. Všechny exempláře byly, jak je u podobných specialitek zvykem, prodány ještě před oficiální premiérou.

Ikona z plakátů je zpět. Lamborghini představilo nový Countach

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám