Hlavní obsah

Krásná Škoda Felicia kabrio slaví šedesátku, v Kvasinách proběhne sraz

Novinky, maž

Poslední kabriolet, jaký kdy AZNP, respektive Škoda Auto vyráběla, byla Škoda Felicia. Letos uplyne šedesát let od zahájení výroby. K oslavě kulatin se v sobotu 12. května v Kvasinách uskuteční mezinárodní sraz těchto kabrioletů.

Foto: Škoda Auto

Škoda Felicia

Článek

Felicia vycházela z modelu Škoda 440 (Spartak). Čtyřmetrový kabriolet široký 1,6 metru vážil pouhých 930 kg. Pohledný model poháněl čtyřválcový benzinový motor o výkonu 50 koňských sil a objemu 1089 ccm.

Vyráběla se i výkonnější verze Super s motorem o objemu zvýšeném na 1221 ccm - měla výkon 55 koní. Maximální rychlost činila 130 km/h u základního provedení, respektive 135 km/h u verze Super. Spotřeba paliva dle výrobce dosahovala hodnot 9,0, respektive 9,5 l/100 km (verze Super).

Foto: Škoda Auto

Škoda Felicia

Foto: Škoda Auto

Škoda Felicia

Výroba vozů značky Škoda v Kvasinách začala v roce 1947 s modelem Superb. Felicie se zde vyráběly v letech 1959 až 1964. Celkem se vyrobilo 14 863 vozů Felicia a Felicia Super. Dnes je takové auto ceněný veterán.

V rámci sobotního mezinárodního srazu budou felicie k vidění nejprve v České Skalici, kde v půl deváté začínají svou cestu přes Velkou Jesenici, Slavětín, Bohuslavice, Pulice a Dobrušku až do Kvasin, kde se tento model koncem padesátých let začal vyrábět.

Foto: Škoda Auto

Škoda Felicia

Reklama

Výběr článků

Načítám