Hlavní obsah

Konec po 47 letech. Ford tento týden vyrobí poslední fiestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Značka s modrým oválem ve znaku (Ford) potvrdila dřívější oznámení o ukončení výroby modelu Fiesta. Poslední kus sjede z výrobní linky 7. července, po 47 letech a osmi generacích.

Článek

Poslední dvě fiesty zůstanou Fordu. Jeden vůz se připojí k mezinárodnímu vozovému parku společnosti se sídlem v německém Kolíně nad Rýnem, kde byl model vyroben, druhý bude určen pro britský vozový park. Uvádí to britský Autocar.

Fiesta se přestane vyrábět mimo jiné proto, že značka potřebovala uvolnit kapacity v továrně k výrobě připravovaného elektrického SUV Ford Explorer, řekl v prosinci 2022 Martin Sander, generální ředitel evropské elektrické divize Fordu.

„Rozhodli jsme se postavit naše první velkoobjemové elektrické vozidlo zde v Kolíně nad Rýnem,“ řekl Sander. „Přichází bod, kdy potřebujeme prostor pro stavbu, protože měníme závod na plně bateriovou elektrárnu. Proto jsme se museli rozhodnout, že musíme zastavit výrobu fiesty,“ uvedl.

V segmentu malých vozů nyní fiestu zastupuje crossover Puma. Fiesta není jediným tradičním modelem, který Ford ukončil, finální MPV S-Max a Galaxy sjely z linky v dubnu 2023, focus by měl podle zákulisních informací vydržet do roku 2025.

Po Fordu Fiesta v Evropě končí i Kia Rio

AutoMoto

Test Fordu Fiesta po modernizaci: Mrštná rybka

Testy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám