Hlavní obsah

Klimatičtí aktivisté na newyorském autosalonu polili olejem elektromobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové skupiny Extinction Rebellion byli minulý víkend vykázáni z mezinárodního autosalonu v New Yorku poté, co nalili olej na elektrické vozidlo a výstavní plochu.

Foto: Ford

Ford F-150 Lightning Switchgear

Článek

Demonstranti vstoupili před elektrický Ford F-150 Lightning, když se autosalon otevřel veřejnosti a pick-up vyjel před dav lidí. Podle CBS policie v souvislosti s incidentem nikoho nezadržela.

I když se to může zdát překvapivé, právě protest proti elektromobilům měl být cílem.

„Neprotestujeme proti milovníkům aut, protestujeme proti závislosti na autech,“ řekl Mark Graham, aktivista Extinction Rebellion, který se akce účastnil. „Naprostá většina emisí způsobených automobilem během výroby i používání není způsobena lidmi, kteří chtějí řídit, ale těmi, kteří nemají jinou možnost než řídit.“

Skupina tvrdí, že elektrická vozidla neřeší základní problémy automobilového průmyslu a nahrazují jeden nehospodárný dopravní prostředek jiným. Podle demonstrantů výroba elektromobilů stále vyžaduje obrovské množství přírodních zdrojů, jako je ocel, jejíž výroba je zodpovědná za 11 procent globálních emisí CO2.

Skupina chce, aby diskuse o zlepšení životního prostředí zahrnovaly menší, ekologičtější vozidla a veřejnou dopravu. CBS uvádí, že stejná skupina tento měsíc protestovala proti představení hry Henrika Ibsena „Nepřítel lidu“ na Broadwayi. Hra je o muži, který veřejně odhalí nepříjemnou pravdu a je za to potrestán.

Ford udělal z elektrického pick-upu F-150 Lightning terénní bestii

AutoMoto

Aktivisté v Mnichově na protest proti autosalonu vyvěsili falešné plakáty

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám