Hlavní obsah

Aktivisté v Mnichově na protest proti autosalonu vyvěsili falešné plakáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktivisté z klimatického a sociálního hnutí Attac v noci na čtvrtek v Mnichově vyměnili na zastávkách autobusů a tramvají a ve stanicích metra plakáty za ty s falešnou reklamou, ve které zesměšňují auta jako symbol svobody a ukazují následky globální katastrofy v německých městech. Akce se uskutečnila na protest proti mezinárodní automobilové a dopravní výstavě IAA Mobility, která se v bavorské metropoli koná do neděle.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Naše kampaň s falešnými reklamními plakáty, ve kterých je německá autozemě spálená, zatopená a vyprahlá, je namířena proti automobilovému průmyslu a jeho pokusům o greenwashing,“ uvedlo hnutí Attac.

Jako greenwashing se označuje snaha prezentovat se odpovědně k životnímu prostředí, ač tomu tak ve skutečnosti být nemusí.

Plakáty ukazují vůz typu SUV, konkrétně neoznačené Audi Q3, v Berlíně sužovaném lesními požáry, v Hamburku zatopeném mořem a v pouští pohlceném Mnichově. Reklamu pak doprovází nápis Die Freiheit, die ihr meint (Svoboda, kterou myslíte).

Němečtí politici často o automobilech hovoří jako o symbolu svobody, v minulosti se tak vyjádřila například ministryně zahraničí Annalena Baerbocková za Zelené.

„K autům se hlásíme. Mobilita je součástí naší bavorské DNA a je symbolem pokroku a svobody,“ prohlásil v úterý bavorský premiér Markus Söder, když veletrh IAA Mobility otevíral.

Čínská značka Avatr představila na autosalonu v Mnichově elegantní sedan

AutoMoto

Do Mnichova protestovat proti autosalonu se sjeli stoupenci řady ekologických hnutí, mimo jiné Letzte Generation (Poslední generace), Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí) či Greenpeace.

Několik aktivistů z Letzte Generation se ve čtvrtek ráno dlaněmi přilepilo k vozovce na dvou úsecích vnitřního mnichovského okruhu a zhruba na 90 minut tak zablokovali silniční dopravu.

Protesty klimatických aktivistů v bavorském hlavním městě prozatím nejsou tak rozsáhlé, jak někteří novináři očekávali. V úterý se ale několika demonstrantům z Greenpeace podařilo na výstavišti krátce narušit kancléři Olafu Scholzovi a premiéru Söderovi jejich úvodní prohlídku. Hnutí Extinction Rebellion pak z vodních nádrží před vchodem vypouštělo černý dým.

Na hladké konání veletrhu v Mnichově dohlíží asi 4500 policistů, a to nejen z Bavorska, ale také z dalších spolkových zemí. V ulicích města jsou vedle uniformovaných policistů i hlídky v civilu.

Mnichovský autosalon otevřel brány. Je plný elektromobilů, čekají se ale i protesty

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám