Hlavní obsah

Kia představila své záměry, plán zahrnuje i silné elektromobily

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takzvaný Plán S značky Kia, který automobilka představila jako svou budoucí cestu, znamená nové elektromobily, ale i specializovaná vozidla pro sdílení či logistické firmy. Díky platformě E-GMP také sedm nových elektromobilů s pohonem zadních nebo všech kol v dohledné době.

Foto: Kia

Nová strategie automobilky Kia do budoucna zahrnuje řadu nových elektrických aut.

Článek

Nové logo není jedinou novinkou, kterou si automobilka Kia pro své zákazníky a fanoušky přichystala. Je symbolem proměny z „pouhého” výrobce automobilů ve firmu, která proniká do „nových oblastí byznysu vytvářením inovativních produktů a služeb mobility ke zlepšení každodenního života zákazníků.”

Dlouhodobá strategie se jmenuje „Plán S” a pokud vás stále zajímají auta spíš než „produkty mobility”, vězte, že její součástí je sedm nových elektromobilů. Značka je má uvést na trh do roku 2027 a všechny mají stát na platformě E-GMP (jednoduše Electric-Global Modular Platform, česky Elektrická globální modulární platforma).

Foto: Kia

Jedním z nových elektromobilů značky Kia má být i velké SUV...

Ta bude existovat ve verzích s jedním elektromotorem a pohonem zadních kol, nebo se dvěma elektromotory a pohonem všech kol. Baterie v podlaze mezi nápravami je samozřejmost. Na výběr bude mezi 400V a 800V architekturou elektrického pohonného ústrojí a nejvýkonnější auto, které na ní bude stát, má zvládat stovku za 3,5 sekundy a nejvyšší rychlost 260 km/h.

Platformu budou pochopitelně sdílet všechny tři značky skupiny Hyundai Motor, tedy Kia, Hyundai i Genesis. Na otázku, zda se budou automobily na této platformě lišit dle jednotlivých značek i jinak než designově, se však generální ředitel automobilky Ho Sung Song při online tiskové konferenci vyhnul odpovědi.

Foto: Kia

... a pětidveřový hatchback. Na kompletní odhalení je však ještě brzy.

Dozvěděli jsme se však, že první globální automobil s novým logem značky bude elektromobil. Představí se v prvním čtvrtletí roku 2021 a bude to jeden ze slíbených sedmi vozů na platformě E-GMP. Automobilka tiskovou zprávou slibuje crossover s dojezdem přes 500 km a rychlonabíjení v čase pod 20 minut, ovšem bez specifikace potřebného nabíjecího výkonu.

Souběžně automobilka pracuje na vývoji tzv. jednoúčelových vozidel pro firemní zákazníky. Ta budou v podstatě nástavbami na jednotnou „skateboardovou” platformu a budou navržena konkrétně podle potřeb zákazníků. Kia odhaduje, že tato auta budou fungovat např. ve flotilách sdílených aut či jako nízkopodlažní dodávky pro logistické firmy. A že se poptávka po nich do roku 2030 zpětinásobí.

Kia má nové logo

AutoMoto

Přes jasné cílení na elektromobily a odstranění slova „Motors” z kompletního názvu značky - už je to jen Kia - však nekončí vývoj spalovacích motorů, uvedla také automobilka. Vodíková pohonná ústrojí se však zatím nechystají, třebaže Hyundai už auta s palivovými články nabízí několik let.

Na závěr ředitel Ho Sung Song potěšil ty, kteří si váží svobody: „Věříme, že přeprava, mobilita a pohyb představují lidské právo. Naší vizí je vytvořit řešení udržitelné mobility pro spotřebitele, komunity i společnosti na celém světě.”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám