Hlavní obsah

Ke Slezskoostravskému hradu lákaly historické automobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historická auta, swingová hudba a krásné počasí na prvního máje ke Slezskoostravskému hradu přilákaly davy lidí. K vidění bylo okolo 120 aut od značek Tatra či Škoda přes americké vozy až po automobilky Moskvič nebo Lada, od těch s daty výroby skoro před 100 lety až po auta, která po tuzemských silnicích hojně jezdila ještě na konci 20. století. Nechyběly historické motocykly a kola a lidé se mohli líbat pod ozdobeným stromem.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Retro Elegant

Článek

Akci s názvem Retro Elegant pořádal ostravský Kulturně sportovní spolek Elegant, který tam rovněž zahájil sezonu Swingového léta a komentovaných vyjížděk Do sedel. Sezonu zahájily i Klub českých velocipedistů Moravan Ostrava-Hrabůvka a Veteran Car Club Ostrava.

„Rozhodli jsme se, že propojíme historická auta, kola a swing. Vytvořili jsme formát, který nazýváme Retro Elegant, a propojili jsme také organizace, například Slezskoostravský hrad, Car Club a náš partnerský klub velocipedistů. Snažíme se vytvořit atmosféru, která snad bude lidi bavit,“ řekla zakladatelka spolku Elegant Karin Raszková.

Spolek Elegant podle ní vznikl, aby se historii, která je naší součástí, snažil lidem různými formami přiblížit. „Snažíme se najít takové formy, aby lidi bavily a aby se o historii vůbec začali zajímat,“ řekla.

Na hradě je od dubna výstava Býti cyklistou, to chce styl, kterou si v pondělí lidé mohli prohlédnout zdarma a s komentářem. „Máme tam 112 nádherných kol. Výstava mapuje nejenom vývoj kola, ale i historii ostravské cyklistiky,“ řekla Raszková.

Za volantem vzácné Škody 1100 MBX na soutěžní trase kouzelnou krajinou

AutoMoto

Spolek spustil také výzvu Na kole šik pro všechny Ostravany. „Jsme velkými propagátory aktivního životního stylu. V letošním roce například se snažíme podpořit městskou cyklodopravu,“ uvedla Raszková. Cílem výzvy je, aby se lidé ve městě začali co nejvíce dopravovat na kole.

Přihlásit se k ní lidé mohli od půlnoci prvního května. „Uděláme zajímavé fotky s významnými ostravskými osobnostmi na krásných místech a budeme to koncipovat tak, abychom ukázali i módní směr, jak starým kolem můžeme doplnit náš vizuál,“ řekla Raszková.

Klub českých velocipedistů Moravan navázal v roce 2019 na historický klub, který v Ostravě-Hrabůvce působil v letech 1909–1937. „Snažíme se propagovat historickou cyklistiku, sbíráme stará kola, renovujeme je, děláme výstavy, já bádám o vývoji cyklistiky, dá se říct na celé severní Moravě a ve Slezsku,“ řekl předseda klubu Petr Lexa Přendík. Klub během roku pořádá různé vyjížďky, například čím dál oblíbenější pyžamovou cyklojízdu Ostravou.

Do některých historických aut se zájemci mohli i posadit. Lákal k tomu například vůz BMW 321 Jiřího Janoška z Českého Těšína, který zná i přesné datum výroby svého auta: 22. dubna 1939. Jak uvedl, vyjíždí v něm každou chvíli. Aut tohoto typu se podle něj dochovalo jen málo – vozy se přestaly vyrábět v roce 1939 a mnoho jich nepřežilo válku.

„V 60. letech o ta auta nikdo nestál. Já jsem ho koupil v roce 1977 za 2600 korun, tehdy byly technické kontroly a nebyly díly, nebylo nic. Koupil jsem ho, protože se mi líbil a protože na něm bylo hodně práce, 13 let. A od té doby jezdí. Byl jsem s ním ve Velké Británii, za volantem, bez problémů,“ řekl Janošek.

Na jízdě tímto vozem je podle něj nejkrásnější ticho. „To auto jede velice tiše. A taky – to je auto pro baby. Nemusíš řadit, strčíš tam poslední stupeň a jedeš furt. Má to velice pružný motor, to se tehdy vyžadovalo. Auto váží necelou tunu a motor váží jenom 75 kilo a je to šestiválec dvoulitr,“ informoval Janošek.

Spolek Elegant plánuje na letošní rok řadu akcí, v červnu například swingovou tančírnu na náměstí v Ostravě-Zábřehu nebo celodenní hudební cyklovýlet z Ostravy na Hukvaldy, kdy po trase budou různé koncerty a vstupy do památek. Podobnou akci jako tu prvomájovou, kdy spojí historická kola, historická auta a swing, připravuje na červenec do zámeckého parku v Kravařích na Opavsku.

Poklady v podobě historických aut lze pořád ještě najít, říká sběratel

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám