Hlavní obsah

Kam s použitými pneumatikami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staré odhozené pneumatiky jsou morem v naší krajině. Zemědělci je využívají k fixaci plachet na hromadách krmiva. Pak se válí nejen na louce, ale i za rozbitými kravíny. Například na polích v Rakousku tohle člověk nevidí. Pneumatiky stále hyzdí i naše lesy. Čas rozpadu je přitom z pohledu našeho života nekonečný. Počítá se na stovky let, přitom se jich lze zbavit zdarma.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ilustrační foto

Článek

Někteří lidé neváhají staré pneumatiky pohodit třeba do lesa, ačkoliv to trvá stovky let, než se rozpadnou. Zbavit se jich dá ale pohodlněji, podle pravidel a zadarmo.

„Mnoho řidičů stále neví o místech, kde mohou pneumatiky zdarma odevzdat. Vézt je do lesa je paradoxně složitější než předání k recyklaci třeba při cestě do práce,“ sdělil Radek Janoušek ze spolku Ukliďme Česko.

Přibude oranžových kontejnerů, obce začnou povinně odebírat textil

Ekonomika

Každoročně jich dobrovolníci v krajině posbírají tisíce. Pneumatiky přitom lze bezplatně odevzdat v místě zpětného odběru bez ohledu na to, kde byly předtím zakoupeny. Tento systém v Česku funguje už od roku 2016.

Foto: Jindřich Ginter, Novinky

Staré pneumatiky hyzdící jinak malebnou krajinu v obci Radíč.

Mapu zobrazující tisícovku míst zpětného odběru odpadních pneumatik ukazuje webová aplikace KAMsNIM.cz. Odevzdání nic nestojí, protože likvidaci pneumatiky zákazník předem uhradil v poplatku v ceně gumy při jejím nákupu.

Provozovatel místa zpětného odběru však může dodávku odmítnout, jestliže má důvodné pochybnosti, že se jedná o pneumatiky od konečného uživatele, nebo pokud předávané množství přesahuje okamžitou kapacitu.

V případě, že například koupíte pozemek a na něm objevíte staré pneumatiky, jedná se o odpadní pneumatiky, stejně jako například u gum nalezených při dobrovolnických úklidech. Tyto do zpětného odběru nepatří. V takovém případě je nutné kontaktovat některou odpadovou společnost a domluvit se s ní na svozu. To už je ovšem s poplatkem.

Zimní pneumatiky konečně přestaly zdražovat, o něco i zlevnily

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám