Hlavní obsah

Zimní pneumatiky konečně přestaly zdražovat, o něco i zlevnily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přezouvání aut na zimu je v plném proudu. Dobrá zpráva pro motoristy je, že po dvou letech enormního zdražování se ceny zimních pneumatik letos už konečně ustálily. Výběr v každém rozměru je pestrý, sklady jsou plné, dodání bývá obratem. Z hlediska ceny ovšem nehraje roli jen kategorie a značka, nýbrž třeba i malý rozdíl ve výškovém profilu.

Foto: Nokian Tyres

Přezutí na zimní pneumatiky v servisu.

Článek

„Shon začal o něco později, od poloviny října, a potrvá nejspíše do konce listopadu. Po výrazném zdražování v letech 2021 a 2022, a to až o dvacet procent, letos registrujeme mírné zlevnění v řádu několika procent,“ řekl Novinkám šéf sedlčanské firmy Nejdrazsipneu.cz Jan Voráček.

Podle něho se ceny mezinárodní přepravy stabilizovaly, a tak na trh více proudí levná asijská konkurence.

„Většina klientů ale preferuje střední třídu. Ani šofér v jedničkové octavii nebude řešit cenový rozdíl sto padesáti korun na jedné patnáctipalcové gumě, který je mezi nejlevnější třídou a už střední kvalitativní kategorií,“ dodal Voráček.

Pneumatiky vydrží rozvážným řidičům déle, finanční úspora je znát

Finance

Ovšem třeba cenový rozdíl mezi prémiovou gumou a tou nejlevnější ve velikosti dvacet palců bývá už tři tisíce na jedné pneumatice. Prémiové se v této velikosti pohybují kolem pěti tisíc za pneu, nejlevnější za dva.

Rozdíly v cenách podle profilu a rychlostního limitu

„Někdy je cenový rozdíl i u stejného výrobce pět set, šest se korun na velikostně víceméně totožné pneumatice, kde se jen nepatrně liší výškový profil,“ upozornil Voráček.

Zhruba o sto korun se pak může cena totožné velikosti pneumatiky od stejného výrobce lišit v rychlostním limitu.

„Přezouvání naplno vypuklo až v říjnu. Zdá se, že se prodeje budou pohybovat na úrovni silného roku 2021,“ uvedl ředitel Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

Upozornil na značné zlevnění u značky Dunlop. Podle něho rostou prodeje prémiových značek rychleji než ve střední a nejlevnější třídě.

„Do nabídky se díky obnovení výroby podařilo vrátit značku Nokian. A díky atraktivní ceně v řadě rozměrů roste popularita značek Bridgestone a Continental,“ dodal Schwangmaier.

Kdy byla vyrobena?

Prodejci pneu potvrzují, že už šoféři více dbají na stáří zimních pneumatik. I když vyhovuje vzorek, tak většinou po doporučených šesti letech pneu mění.

„Někteří lidé ale zbytečně panikaří, když dostanou pneumatiku vyrobenou třeba druhý týden letošního roku, což samozřejmě vliv na gumu v žádném případě nemá,“ zdůraznil Voráček.

Samozřejmě zákazník by si měl na boku pneumatiky v kódu DOT zkontrolovat, kdy byla vyrobena. První dvě čísla značí týden v roce a druhé dvě pak rok.

Foto: Jindřich Ginter, Novinky

DOT kód na boku pneumatiky na snímku vpravo ukazuje, kdy byla vyrobena. Týden v roce a daný rok.

Příklad nabídky pro pneu 205/55 R16

Udělali jsme rychlé porovnání cen u rozměru zimní pneu: 205/55 R16, od zástupců nejlevnější kategorie až po prémiovou třídu.

Tomket Snowroad Pro 3 XL H se na Nejlevnejsipneu.cz nabízí za 1292 Kč s DPH, Sava Eskimo S3+ T je za 1580 Kč, Barum Quartaris 5 stojí 1578 Kč.

U nejvyšší třídy je pak už znatelnější cenový skok, a to Nokian Snowproof 2 s rychlostním indexem H (210 km/h) za 2191 Kč nebo o více než stovku levnější s indexem T (190 km/h) za 2064 Kč.

K cenovým vrcholům pak patří v této velikosti na portálu Nejlevnejsipneu.cz Continental AllSeasonContact 2 s rychlostním indexem V (240 km/h) za 2206 Kč a Michelin Alpin 6 H za 2880 Kč.

Zajímavost: Nokian Snowproof 2 mají ve velikostech pro vozy SUV výjimečnou patentovanou technologii aramidových bočnic. Při najetí na obrubník nebo ostrý kámen se tak snadno neprorvou, tato vlákna se používají i do neprůstřelných vest.

Foto: Nokian Tyres, .

Ukazatel opotřebení zimní pneumatiky

Celoroční od 1400 Kč

Možností jsou i celoroční pneumatiky, u nichž hlavně prémiové značky v posledních letech značně vylepšily vlastnosti. Nicméně je třeba si vždy ověřit, zda v zemi, kam jedete, zejména v horských oblastech, tyto pneumatiky uznávají coby zimní obutí.

Jednou z nejlevnějších celoroček ve velikosti 205/55 R16 je Tomket Allyear 3 XL za 1406 Kč (Nejlevnejsipneu.cz) a Debica Navigator 3 za 1457 Kč (Pneumatiky.cz).

Novinkou je Bridgestone Turanza All Season za 2651 Kč. Levnější jsou pak Nokian Seasonproof za 2003 Kč. Barum Quartaris 5 pak vyjdou na 1578 Kč.

Nové plechové disky: na octavii 1300 Kč, na focuse 890 Kč

Někdy je třeba vyměnit i disky. Anebo je pořídit, pokud motorista nechce každou sezonní výměnu absolvovat přezouvání v pneuservisu. Na zimu většině stačí plechové disky.

Několik příkladů: Škoda Octavia II - 1286 Kč, Ford Focus - 890 Kč, Toyota RAV 4 2873 Kč. Levněji je lze samozřejmě pořídit v bazaru, ale tam je určité riziko, že mohou být poškozené, nemusí to být hned vidět, a kolo pak bude ucházet.

Na přezutí auta se čeká i měsíc

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám