Hlavní obsah

Profesionální cyklisté v Olomouci ignorovali červenou na semaforu

Italští účastníci cyklistického závodu Sazka Tour se v Olomouci při tréninku dopustili hrubého porušení dopravních předpisů a byli při tom zachyceni na videu. Tým se za chování svých jezdců omluvil.

Profesionální cyklisté ignorují červenou na semaforuVideo: Petr Václavek

 
Článek

Soužití řidičů aut a cyklistů na silnici je poněkud ožehavé téma a rozhodně není dobře, když jedna nebo druhá strana svým chováním přilévá oleje do ohně. Přesto se něco takového stalo 4. srpna na křižovatce ulic 17. listopadu, Wittgensteinovy a třídy Kosmonautů v Olomouci.

Podle videa, které bylo natočeno palubními kamerami v autě a původně se objevilo na Facebooku, načež nám ho jeho autor poskytl, tam sedm profesionálních cyklistů z italského týmu Vini Zabù, který se účastní právě probíhajícího cyklistického závodu Sazka Tour, projelo křižovatkou na červenou.

Cyklista na Olomoucku nedal přednost autu. Při srážce zemřel

Krimi

Závod odstartoval až 5. srpna, takže tento incident se stal mimo něj, jak je ostatně jasné i z přítomnosti běžné dopravy. Cyklisté tedy měli povinnost červenou na semaforu respektovat a zastavit, stejně jako všechna ostatní vozidla.

„Naši jezdci samozřejmě udělali velkou chybu tím, že nerespektovali pravidla silničního provozu, a za to se hluboce omlouvají,” reagoval tým Vini Zabù na dotaz Novinek, zda jsou ve videu skutečně jeho členové.

Přednost v jízdě, kterou semafory upravují, patří k nejzákladnějším pravidlům silničního provozu. Za nesplnění povinnosti zastavit vozidlo v případech, kdy to zákon 361/2000 Sb. nařizuje - tam patří i červený signál „Stůj” na semaforu -, je postih v podobě pokuty 2500-5000 korun, zákazu řízení na 1-6 měsíců a 5 trestných bodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám