Hlavní obsah

Jak přepravit vánoční stromek? Podívejte se na pár jednoduchých pravidel

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Převoz vánočního stromku se sice většinou týká krátké vzdálenosti, ale i tak je nutné ho správně upevnit. Ať už ho vezete na střeše či v autě, je dobré si ho nechat zabalit. A dbát dalších několika pravidel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

S přípravami na oslavy Vánoc se pojí kromě vymýšlení dárků a netrpělivého čekání, jestli je pošta či dopravci stihnou doručit ve slíbeném termínu, také stromeček. Většina z nás má doma stromek řezaný a ten je třeba nějak dopravit z prodejny domů.

Jde dohromady plug-in hybrid a přívěs? Test BMW X3 xDrive30e v zápřahu

AutoMoto

Dodávkou či přívěsem disponuje menšina motoristů, proto spousta lidí bude stromek převážet na autě či, pokud má dlouhý kombík anebo malý stromek, v něm. Pravidel, jak to udělat bezpečně a pohodlně, je několik, ale všechna mají společné jedno - nechte si stromek zabalit do sítě.

Zabere méně místa a mnohem lépe se s ním manipuluje. A pokud ho poté ještě zabalíte do staré deky, nebudete mít starost o poškrábání laku či o zaneřádění interiéru jehličím nebo smolou.

Foto: ADAC

Upevnit stromek „gumicuky” je hrubě nedostatečné. Takto letí vpřed při nárazu v rychlosti 50 km/h.

Dáváte-li stromek na střechu, konkrétně na příčné nosníky, neupevňujte ho „gumicuky”, protože ty podle německého autoklubu ADAC při případné nehodě stromek neudrží. Investujte pár stovek do ráčnových upevňovacích popruhů, tzv. kurten. Potřebujete jednu na každý konec stromku.

Uložte ho kmenem dopředu a kurtnou ten kmen omotejte tak, aby nebylo možné, aby stromek letěl dopředu. Druhou ho upevněte k zadnímu příčníku tak, aby se nemohl hýbat.

Foto: ADAC

Tohle je správně - stromek je na střeše upoután kurtnami, které drží i kmen, takže se nehýbe ani při nárazu.

Přepravujete-li stromek uvnitř auta, nejlepší je sklopit část zadních sedaček a stromek vsunout dovnitř podélně. Opět kmenem dopředu, který, ideálně zabalený v dece, o různé části interiéru zapřete.

Pak lze použít opět kurtny k upevnění stromku k okům v interiéru, anebo bezpečnostní pás zadní sedačky. Samozřejmě, pokud stromek trčí ven o více než metr, je nutné jeho konec podle zákona označit červeným praporkem, případně za snížené viditelnosti světlem či odrazkou.

Foto: Profimedia.cz

Dovnitř auta patří stromek kmenem napřed, tedy opačně, než ho vkládá tento muž.

Pásy jsou vhodné také k upevnění stromku, pokud ho přepravujete na zadních sedačkách. Krajními pásy ho prostě co nejlépe přitáhněte k sedáku a opěradlu.

V případě, že kupujete stromek v květináči, je třeba dbát na to, která jeho část je nejtěžší; často to bývá právě květináč. Takový stromek také často není možné zabalit do síťoviny a manipulace je tedy složitější. Na druhou stranu, můžete si ho po Vánocích zasadit na zahradě.

Z květináče se také může vysypat hlína nebo vytéct voda, proto je nejlepší nedávat květináč na střechu ani na sedačku auta. Pokud nemáte k dispozici nákladový prostor dodávky či korbu pick-upu anebo přívěs, nejlepší je umístit květináč nějakým způsobem do prostoru pro nohy zadních cestujících a korunu, obalenou starou dekou, nasměrovat k opěrce hlavy na druhé straně auta.

Anketa

Jak přepravujete vánoční stromek?
Na střeše
11,9 %
Uvnitř auta
60,7 %
V nákladovém prostoru dodávky
6,2 %
Na korbě pick-upu
2,5 %
Na přívěsu
8,8 %
Nesu ho pěšky/vezu na ručním vozíku
9,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 354 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám