Hlavní obsah

Jaguar Land Rover dá více peněz na elektrifikaci

Navzdory úspěšnému I-Pace nepředstavil britský Jaguar od roku 2018 žádný elektromobil. Land Rover má v nabídce nanejvýš plug-in hybridy. Automobilka nyní plánuje investice do elektrifikace zvýšit.

Foto: Jaguar

Elektrický Jaguar I-Pace (ilustrační foto)

Článek

Britský výrobce luxusních aut Jaguar Land Rover (JLR) zvýší investice do elektromobilů, chce dohnat světové konkurenty. Automobilka, kterou vlastní indická Tata Motors, na elektrifikaci v příštích pěti letech vynaloží 15 miliard liber (320 miliard korun). Oznámila to na svém webu. Dříve JLR plánovala do přechodu na elektromobily investovat 2,5 miliardy liber ročně.

Britská automobilka uvedla v roce 2018 na trh svůj elektrický model I-Pace, který se dočkal dobrého přijetí. Od té doby žádný další model s nulovými emisemi nepředstavila.

Příští rok plánuje představit plně elektrické SUV Range Rover, které si zájemci budou moci objednat už letos. Firma dále oznámila, že v jejím závodu ve městě Halewood na severozápadě Anglie se budou vyrábět pouze elektrické modely.

Test Range Roveru: Do lesa i na operu

Testy

JLR na začátku roku 2021 uvedla, že vozy značky Jaguar budou od roku 2025 zcela elektrické a všechny zbylé vozy automobilky přejdou na tento bezemisní pohon do roku 2030.

Společnost JLR vykázala v lednu čtvrtletní zisk. Ve srovnání s ostatními automobilkami se hůře vypořádala s dopady pandemie a nedostatkem čipů, připomíná Reuters. Ve fiskálním roce 2022, který skončil 31. března loňského roku, prodala britská automobilka 376 381 aut, což znamená pokles o 39 % ve srovnání s rokem 2018, tedy posledním rokem, kdy výrobce aut vykázal zisk.

Indická společnost Tata, která britského výrobce aut vlastní, zvažuje výstavbu závodu na výrobu baterií pro elektromobily ve Španělsku nebo Británii, který by dodával JLR, informovala dříve agentura Reuters.

Elektrická ofenziva. Jaguar představí tři sportovní crossovery

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám