Hlavní obsah

Hybridních Priusů se už prodalo více než milión kusů

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toyota Prius byla prvním komerčním autem, které mělo benzínový motor v kombinaci s elektromotorem. V roce 1997 Toyota zahájila prodej v domovském Japonsku, až o tři roky později se automobil začal prodávat v Evropě a v Severní Americe. Nyní překročil prodej hybridních Priusů hranici jednoho miliónu kusů.

Článek

Toyota Prius by byl pouze průměrným autem nižší střední třídy, ale hybridní pohon z něj udělal módní záležitost, tedy především ve Spojených státech. V USA se prodalo bezmála 600 tisíc hybridních Priusů, více než 300 tisíc si jich koupili zákazníci v Japonsku. Evropa o Prius moc zájem neměla a nemá – na starém kontinentu se prodalo pouhých sto tisíc kusů.

Toyota vypočítala, že vozy s hybridním pohonem se od roku 1997 do dubna 2007 celosvětově podílely na snížení emisí plynu CO2, považovaného za příčinu globálního oteplování, přibližně o 3,5 mil. tun v porovnání se stejnou třídou vozů se spalovacím motorem podobné velikosti a výkonu.

Reklama

Související témata:

Související články

Toyota Prius bude ve třech velikostech

Velmi úspěšný hybridní automobil Toyota Prius zanedlouho skončí ve své současné podobě. Už se připravuje jeho nástupce, který bude postaven pravděpodobně...

Toyota Prius bude mít verzi kombi

Oficiální místa automobilky Toyota potvrdily, že značka v další generaci připravuje pro hybridní model Prius i verzi kombi. Důvod je jasný - zákazníci prostě...

Výběr článků

Načítám