Hlavní obsah

Toyota Prius bude mít verzi kombi

Novinky,

Oficiální místa automobilky Toyota potvrdily, že značka v další generaci připravuje pro hybridní model Prius i verzi kombi. Důvod je jasný - zákazníci prostě chtějí víc prostoru.

Článek

Toyota Prius se začne v nové generaci prodávat už v roce 2009. Tentokrát ale půjde o jednu ze tří velikostí karoserie. Vypadá to totiž, že Toyota se rozhodla vyrábět automobil ve třech různých velikostech A, B a C. Nejmenší A bude představen právě v roce 2009, ostatní verze vždy s ročním zpožděním.

Zda se plán dodrží však ještě není jisté, protože Toyota přiznala, že má problémy s energií. Budoucí prius totiž má přejít z technologie nikl-metal hybridních akumulátorů na lithium-iontové. Ovšem nové akumulátory jsou nestabilní a silně se přehřívají, což může znamenat až jejich roztečení nebo dokonce výbuch. Dodavatel tak požádal ještě o další čas na výzkum.

Kombi bude "céčko"

Toyota oznámila, že uvedení kombíku bude v roce 2011, tedy s plánovanou řadou C. Jak by mohl vůz vypadat se zatím neví, ale nebudeme asi daleko od pravdy, když si vsadíme na něco podobného, jako je koncept Toyota Hybrid X.

Toyota má smělé plány s prodeji nových hybridů. Plánuje nejen hybridní Prius, ale také další řadu, která by mohla technicky vycházet z konceptu 1/X, jenž se představil na tokijském autosalonu. V roce 2011 by tak v nabídce byly celkem čtyři vozy různých velikostí s hybridním soustrojím. Není vyloučené, že právě motor dozná značných změn. Zatím spaluje benzín, což se v budoucnu může změnit na naftu a dokonce se uvažuje i o biopalivech.

Velká nabídka v modelech i pohonech tak znamená, že Toyota plánuje v roce 2017 celosvětový prodej až jednoho miliónu hybridních automobilů ročně!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám