Hlavní obsah

General Motors plánuje návrat. Do Evropy zamíří vlna amerických elektromobilů

Obří americký konglomerát automobilek z Detroitu - General Motors - plánuje globální expanzi svých elektromobilů. Cílem má být i trh v Evropě, kam se podívají značky jako Cadillac, Chevrolet a Hummer.

Foto: Cadillac

Koncept elektromobilu Cadillac Celestiq

Článek

General Motors, to je mezi největšími automobilkami světa důležitý hráč. Americká společnost v posledních letech masivně investovala do oblasti elektromobility.

Jejím největším současným trumfem je elektrické SUV Cadillac Lyriq, nedávno uvedený koncept elektrického sedanu Celestiq nebo obří GMC Hummer EV.

Foto: GMC

GMC Hummer EV SUV

A právě s nimi, ale nejen s nimi, se nyní hodlá společnost vrátit na evropský trh. Odešla z něj v roce 2017 prodejem značek Opel a Vauxhall koncernu PSA (dnes Stellantis) a stáhla se do zámoří. V Evropě zůstal jen omezený dovoz značky Cadillac a Chevroletu Corvette.

Už loni ale GM znovu založilo evropskou divizi a nyní pomalu, ale jistě chystá velkolepý návrat v elektrickém stylu.

Koncern GM se chce vrátit do Evropy a prodávat tu elektromobily

AutoMoto

Očekává se, že plán expanze automobilka oznámí na začátku příštího roku. Už teď ale znějí z tábora Američanů sebevědomá slova: „Jsme si prakticky jisti, že budeme na trhu významným hráčem,“ uvedl šéf GM Europe Mahmoud Samara.

Podle něj bylo pro GM klíčové, že Evropská unie a Velká Británie začínají ve velkém přijímat elektromobily za své.

GM se do Evropy vydá s trojicí značek - Cadillac, Chevrolet a Hummer - aby mohlo konkurovat silným evropským značkám v čele s Audi nebo Volkswagenem. Strategií se ale podle Samary bude spíše ubírat cestou Tesly nebo Polestaru. Po Evropě tedy postaví menší autosalony a bude cílit na náročnější zákazníky a on-line prodej.

Čeká nás nový Cadillac XLR? General Motors ukázal skicu záhadného sporťáku

AutoMoto

„Chevrolet je globální značka, Cadillac je globální značka a také Hummer je globální značka. Jsou proto pro daný účel vhodné,“ dodal Samara.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám