Hlavní obsah

První elektrický cadillac se ukázal v produkční formě

První ryze elektrický cadillac se při přerodu z konceptu na produkční vůz příliš nezměnil. Charakteristické prvky zůstaly zvenčí i uvnitř a v útrobách víme o 100kWh baterii, která má stačit na 483 km.

Foto: Cadillac

Cadillac Lyriq

Článek

Produkční formy zajímavých konceptů většinou tak zajímavé nebývají kvůli výrobním nákladům či detailům, které neprojdou přes přísné regule. Občas se ale podaří do výroby dostat auto podobně ohromující, jako byl koncept představený na autosalonu. Cadillac Lyriq je ten případ.

Cadillac Lyriq chce přepsat americký luxus, ale ne hned

AutoMoto

Americká automobilka ho odhalila loni v srpnu s ambicí přepsat měřítka luxusu a uvedla, že ve výrobě bude pro modelový rok 2023. Je tak pozoruhodné, že se můžeme podívat na produkční vůz o rok dřív, než by odpovídalo plánu na spuštění výroby.

Foto: Cadillac

Cadillac Lyriq

Produkční lyriq si zachoval nejvýraznější prvky konceptu, tedy tenká světla na obou koncích auta. Kamery na dveřích nicméně nahradila klasická zrcátka.

Interiér doznal změn ještě méně. Volant vypadá v podstatě stejně a ohromně široký zahnutý displej také; ostatně, něco podobného Cadillac nabízí v modelu Escalade a není důvod, aby drahý a luxusní elektromobil na tom byl hůř.

Foto: Cadillac

Cadillac Lyriq

Zůstávají také dekorativní trojúhelníčky jako součást ambientního osvětlení na dveřních panelech a otočný ovladač na středovém tunelu si ponechal vzhled křišťálu.

Při uvedení na trh, které se očekává začátkem roku 2022, budou mít zákazníci poněkud omezený výběr barev. Zvenčí to bude metalíza barvy oceli nebo černá, uvnitř černá anebo světle šedá.

Foto: Cadillac

Cadillac Lyriq

Už je známo, že lyriq bude jezdit na nové modulární platformě koncernu GM pro elektromobily a bude využívat baterii nazvanou Ultium. Ta bude mít kapacitu 100 kWh, což má stačit na dojezd 483 km. Standardem bude 345 koní a 440 N.m a pohon zadních kol, silnější varianty a čtyřkolka mají přijít později.

Známe také nejvyšší nabíjecí výkon, 190 kW, i maximum pro střídavý proud, 19,2 kW. A také základní cenu, která bude v USA 59 990 dolarů, tedy 1,29 milionu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám