Hlavní obsah

Ford vyvíjí nabíjecí stanici, která se k elektromobilu připojí sama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro handicapované řidiče je nabíjení elektromobilu přinejmenším u současných veřejných stanic obtížné. Ford proto přichází s prototypem robotické nabíječky, která by kabel sama připojila.

Prototyp robotické nabíječky ForduVideo: Ford

 
Článek

Pro některé lidi to může být jen pohodlí, jiným to vůbec umožní používat elektromobil – tak komentuje Ford svůj nový nápad, robotické rameno k nabíjení elektrických aut.

Není první, kdo chce nabíjet auta bez práce s kabelem, jehož hmotnost a nepoddajnost zejména v případě kabelů pro rychlonabíjení může být problém i pro zdravé lidi. Volkswagen už autonomní nabíjecí systém vyvíjí několik let a v roce 2015 představila takový nápad i americká Tesla.

Nabíječka přijede k vám, ne vy k nabíječce, plánuje Volkswagen

AutoMoto

Žádný z nich ale zatím nedošel komerčního nasazení, což je pro řadu lidí jednou z překážek, kdy zvažují koupi elektrického auta. Anketa britského Výzkumného institutu pro zákazníky s postižením, publikovaná v dubnu 2021, zjistila, že pro zhruba polovinu respondentů je manipulace s kabely a pohyb v prostoru stávajících nabíječek obtížný.

Robot Fordu je schovaný pod roletou a je umístěný u podélného parkovacího místa, tak aby k němu mohlo dobře přijet auto s jakkoliv umístěným nabíjecím konektorem. Po aktivaci skrz aplikaci ve smartphonu se roleta otevře, rameno se zástrčkou pomocí kamery najde zásuvku na voze a připojí se.

Automobilka navrhuje, že by v budoucnu mohl takový systém být nainstalovaný u parkovacích míst vyhrazených lidem s postižením nebo případně i na jejich dvorku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám