Hlavní obsah

Toyota, Suzuki a Daihatsu společně vyvinou elektrické dodávky a nákladní vozy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asijské automobilky Toyota, Suzuki a Daihatsu uvedou v příštím roce na trh řadu mini elektrických dodávek a nákladních vozů, které mají zajistit uhlíkovou neutralitu značek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Spojení několika automobilek pro práci na společném projektu je v posledních letech oblíbeným plánem na trhu s automobily. Většinou za tím stojí mnohem dražší vývoj elektromobilů a snaha jej zlevnit používáním sdílených motorů a platforem.

Takovou cestou se nyní ubírají i automobilky Toyota, Suzuki a Daihatsu, které společně vyvinou systém BEV, vhodný především pro mini užitková vozidla a dodávky. Právě jejich technologie do spolupráce přinese Daihatsu a z části také Suzuki, přičemž Toyota poskytne know-how v oblasti elektrického pohonu.

Osobní Renault Kangoo má české ceny, začíná pod 600 tisíci

AutoMoto

Do spolupráce automobilky zapojí i japonskou společnost Commercial Japan Partnership Technologies Corporation (CJPT). Mini užitková vozidla v Japonsku tvoří důležitou součást logistiky, protože jejich malé rozměry jim umožňují projet i na místa, kam běžný vůz nemůže. Dodávky vzešlé z nové spolupráce budou využívat především partneři v projektech okolo měst Fukušima a Tokio.

Projekt odstartuje v roce 2023 a bude zahrnovat i společný vývoj palivových článků. V projektu bude zpočátku použito přibližně 580 vozidel a program je naplánován do roku 2030. Mini užitkové vozy přitom tvoří 60 procent celého japonského komerčního trhu, takže práce na jejich elektrifikaci je pro zemi poměrně zásadní.

Stellantis spolupracuje s Toyotou na velkém užitkovém voze

AutoMoto

Toyota, která má ze všech partnerů největší zkušenosti v rámci elektrifikace, uvedla, že projekt bude náročný v důsledku vyšších nákladů na výrobu, ale také kvůli nedostatečně vyvinuté infrastruktuře nabíjení. Toyota ovšem věří, že může být úspěšná. Vedení navíc potvrdilo, že bude podobně spolupracovat i na dalším projektu s firmami Isuzu a Hino Motors.

Reklama

Související články

Ford poutá na novou elektrickou dodávku

Ford v květnu představí svou druhou plně elektrickou dodávku jako součást přechodu na výrobu vozidel s nulovými emisemi do roku 2035.

Výběr článků

Načítám