Hlavní obsah

Ford pracuje na dostupném elektromobilu, za vývojem stojí speciální tým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový tým, který před dvěma lety vznikl uvnitř automobilky, má působit jako startup. Jeho cílem je vývoj dostupného elektromobilu, který bude konkurovat Tesle i čínským výrobcům.

Foto: Ford

Elektrický Ford Mustang Mach-E ve verzi Rally

Článek

Automobilka Ford se elektromobility rozhodně nestraní. Kromě řady hybridních a plug-in hybridních motorizací už nabízí i několik čistě elektrických modelů, jako je například Mustang Mach-e či F-150 Lightning. Jejich společným problémem je ale poměrně vysoká cena.

Tento problém se ale automobilka rozhodla vyřešit za pomoci malého týmu talentovaných pracovníků, který v tichosti založila již před dvěma roky, jak během konference ke čtvrtletím výsledkům značky Ford uvedl její generální ředitel Jim Farley.

Tým označovaný jako „Skunkworks team“, po vzoru speciálního týmu vývojářů letadel nové generace ve společnosti Lockheed Martin, je pověřen vývojem platformy pro elektromobily, které budou cenově dostupné.

Před silným nástupem čínských automobilek varuje i Elon Musk

AutoMoto

„Byla to malá skupina, malý tým, jedni z nejlepších inženýrů v oblasti elektromobilů na světě, který byl oddělený od mateřské společnosti Ford. Byl to startup,“ cituje slova šéfa značky Autocar.

„Vyvinuli flexibilní platformu, která bude použitelná nejen pro několik typů vozidel, ale bude představovat rozsáhlou základnu pro software a služby, které nyní vidíme u Ford Pro,“ dodal Farley. Ford Pro je přitom divize značky zaměřená na užitková vozidla, ve které již nyní najdeme řadu elektromobilů.

Foto: Ford

Elektrický pick-up Ford F-150 Lightning

Během konference také zaznělo, že se automobilka chystá více investovat do vývoje menších elektromobilů. U nových elektromobilů se očekává kromě nižší ceny i vyšší výroba a rychlejší ziskovost.

Dostupnější elektromobily by automobilce měly pomoci lépe vzdorovat konkurenci, kterou nyní představuje například Tesla se svým relativně dostupným sedanem Model 3 či crossoverem Model Y. Konkurencí ale budou i sílící čínské automobilky, které v posledních letech výrazně expandují do světa a ohrožují tradiční značky.

Modernizovaný Ford Puma přijíždí s novou kabinou, ještě letos nabídne i elektrickou verzi

AutoMoto

Nový Ford Mustang konečně přijíždí na evropské trhy, ale s citelně nižším výkonem

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám