Hlavní obsah

Před silným nástupem čínských automobilek varuje i Elon Musk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf automobilky Tesla si uvědomuje kvality čínských automobilek, které pronikají na nové trhy a porážejí zavedené světové konkurenty. Bez obchodních bariér by je přitom podle Muska mohly časem i zničit.

Foto: Reuters

Elon Musk

Článek

Automobilka Tesla si letos připsala působivý úspěch, když se poprvé v historii stal nejprodávanějším vozem na evropském trhu její elektrický crossover Model Y. Šéf společnosti Elon Musk si ovšem dobře uvědomuje, že se z východu blíží výrazné ohrožení v podobě čínských automobilek.

Během středečního rozhovoru s analytiky měl vyjádřit obavy z nástupu čínských značek, které jsou velmi konkurenceschopné a bez nastavení obchodních bariér by mohly dosáhnout takového úspěchu, který by mohl ohrozit i zavedené západní automobilky.

„Pokud nebudou zavedeny žádné obchodní bariéry, do značné míry zničí většinu ostatních automobilových společností na světě,“ cituje slova Elona Muska Reuters. „Jsou extrémně dobří,“ dodal Musk.

Foto: BYD

Mezi nejvýznamnější čínské automobilky patří společnost BYD, do Evropy dováží například elektrický sedan Seal.

O schopnostech čínského automobilového průmyslu přitom svědčí i výsledky uplynulého roku. Čínské automobilce BYD se v posledním čtvrtletí roku 2023 povedlo uniknout Tesle a celosvětově se stala největším prodejcem elektromobilů. Čína navíc porazila Japonsko a za rok 2023 se stala největším exportérem automobilů na světě.

Čínské automobilky přitom teprve začínají expandovat na evropské trhy, kde pozvolna rozvíjejí své aktivity. Je tak téměř jisté, že úspěchy z roku 2023 se čínský automobilový průmysl pokusí přinejmenším zopakovat.

Na čínský automobilový průmysl a rizika, jež může představovat pro zavedené značky, upozorňuje stále více představitelů automobilek. Do řešení situace se už začaly zapojovat i jednotlivé státy, kdy například Francie omezuje dotace pro vozy dovážené z Číny, zatímco EU vyšetřuje čínské dotace pro výrobce elektromobilů, které by mohly poškodit evropské výrobce.

Musk přiznává problémy s vývozem cybertrucku, v Číně ho zatím jen vystaví

AutoMoto

Nejprodávanějším automobilem v Evropě za rok 2023 se stala elektrická Tesla Model Y

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám