Hlavní obsah

Ford chystá vlastní platformu pro elektromobily, jen na techniku od VW se nespolehne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Ford využije elektromobilní platformu MEB od Volkswagenu zřejmě jen krátce. Vyvíjí vlastní technický základ, který chce používat od druhé poloviny tohoto desetiletí.

Foto: LinkedIn/Peter Zillig

Ilustrační foto

Článek

Spolupráce Fordu a Volkswagenu na užitkových a elektrických vozech běží už několik let, u první části už vidíme ovoce v podobě modelů RangerTourneo Connect. Modrý ovál však plánuje i výrobu elektromobilů na platformě MEB od Volkswagenu - ale ne na dlouho.

Vyplývá to ze slov Martina Sandera, šéfa elektrických vozidel evropské divize Fordu. Ten řekl, že automobilka vyvíjí vlastní platformu pro elektromobily bez jakýchkoliv vazeb na Volkswagen. „Je velmi všestranná, velmi schopná. Zkoumáme všemožné příležitosti, jak daleko s ní můžeme jít, jaké segmenty pokrýt,“ cituje ho web Electrek.

Podle Sandera tu plán použít základ MEB od Volkswagenu jen po krátkou dobu byl od začátku. Automobilce však dal několik let navíc na přípravu vlastní platformy, která má být více globální, více všestranná než ty, na kterých stojí již prodávané elektrické modely Mustang Mach-E a F-150 Lightning.

7 nových elektromobilů pro Evropu. Ford poodhalil plány na elektrickou ofenzivu

AutoMoto

MEB umožní nabídnout „nejméně jeden, pravděpodobně dva osobní vozy (…) za nižší cenu než Mustang Mach-E“, řekl v minulosti prezident evropské divize Fordu Stuart Rowley. Je tedy pravděpodobné, že i nová platforma bude podpírat levnější auta. Zda ji dostane i další generace elektro-mustangu, je zatím ve hvězdách.

Stejně jako to, kdy bychom mohli vidět první auto na ní stojící. Platforma samotná se má odhalit někdy v polovině tohoto desetiletí. Automobilka má letos v březnu odhalit první crossover stojící na platformě MEB, v příštím roce má přijít druhý. Oba se mají vyrábět v Kolíně.

Na výrobu elektromobilů však bude přestavěna i továrna ve Valencii, která donedávna vyráběla mondeo a dnes produkuje kugu, galaxy a s-max. Tam se však s platformou MEB pracovat nebude.

Ford v minulosti ohlásil, že jeho evropská nabídka osobních aut bude do roku 2030 kompletně elektrická. U užitkových aut očekává, že v té době budou 2/3 prodejů tvořit elektromobily a plug-in hybridy. Podle Sandera je však automobilka připravena ukončit výrobu spalovacích aut dříve, nebude-li o ně zájem.

Ford poodhalil chystaný elektrický crossover

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám