Hlavní obsah

Felicia letos oslavila dvacetiny, prohlédněte si ji do detailů

Prvním automobilem po převzetí mladoboleslavské Škody koncernem Volkswagen byla felicia. Model, který do značné míry vycházel z favorita, letos oslavil dvacetiny. Připomeňme si, co oslavenec tehdy nabízel.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Felicia

Článek

Následník Škody Favorit byl v době zahájení prodeje jedinou řadou v nabídce značky. Škoda na něm začala pracovat hned po vstupu Volkswagenu v roce 1991. I když felicie z favorita vycházela, automobilka za podpory koncernu provedla podstatné změny designu a techniky, zlepšila kvalitu zpracování a optimalizovala výrobní metody.

Felicia se vyráběla ve verzích hatchback, kombi, pick-up, Vanplus a Fun. Konec výroby nejprodávanějšího tuzemského vozu druhé poloviny 90. let uspíšila nová emisní norma Euro 3. Během výrobního cyklu felicie se objevila větší octavia a v roce 1999 fabia, která zastaralou felicii nahradila.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Felicia

Dříve felicia za 30 platů, dnes fabia za devět

Při svém uvedení na trh stál základní model Felicie 209 000 korun. Průměrná mzda přitom byla kolem 7000 korun. V současnosti je průměrná mzda zhruba 25 500 Kč a cena nástupnické Fabie začíná na 234 900 Kč. Základní pohonnou jednotkou modelu byl zprvu benzinový motor o objemu 1289 cm3 ve výkonových variantách 40 kW a 50 kW. Nabídka motorizací byla ale brzo rozšířena o osvědčené koncernové agregáty, benzinový 1,6 MPI (55 kW) a naftový 1,9 D s výkonem 47 kW.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Felicia

Zajímavosti o felicii z inzertního serveru Sauto.cz
* Celkem je v současné době na Sauto.cz v nabídce 401 kusů Škoda Felicie (10 % z toho jsou pickupy)
* Více jak polovina (57 %) nabízených felicií se pohybuje od 15-30 tisíc korun
* Nejvíce najetých km u standardní (ne pickup) Felicie je 482 571. U pickupu 454 223 km.
* Průměrný rok výroby na Sauto.cz u standardní (ne pickup) Felicie je 1997, pickupy jsou o rok mladší 1998.
* Nejběžnější barva - červená a bílá, u pickupu bílá
* Palivo hlavně benzín (93 %) – LPG a Nafta je téměř 50/50 (nafta 4 % a LPG 3 %)
Zdroj: Sauto.cz

Jako první model značky nabídla felicia zákazníkům dvojici airbagů, ABS, a k tomu i některé prvky komfortní výbavy, jako jsou klimatizace, elektricky vyhřívaná přední sedadla a u vrcholné verze Laurin & Klement i kožené čalounění. I přes své stáří lze felicii běžně potkat na silnicích, vždyť ještě v roce 2012 byla třetím nejrozšířenějším vozem v Česku. Je také stále oblíbeným artiklem autobazarů.

Ceny se pohybují od jednotek tisíc po zhruba 40 000 Kč za exempláře z posledních let výroby. Ojetiny většinou již trápí koroze, která postihuje zejména lemy blatníků a páté dveře, pokud nebyly v rámci záruky měněny. Vedle vyšší hladiny hluku v interiéru, tato auta často trápí poruchy dobíjení, nepravidelný chod na volnoběh, zatuhlé řazení, koroze výfuku nebo brzké opotřebení přední nápravy zejména u těžších motorů 1,6 a 1,9.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Škoda Felicia

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám