Hlavní obsah

Evropa letos přijde o dva dostupné sporťáky, zeptali jsme se na jejich dostupnost v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už při jejich uvedení na český trh jsme věděli, že s námi budou jen dočasně. Čas pro odchod dostupných sportovních dvojčat Subaru BRZ a Toyoty GR86 z evropského trhu nadešel už letos.

Foto: Adam Mogyorosi, Novinky

Toyota GR86

Článek

Uvedení druhé generace modelů Toyoty GR86 a Subaru BRZ, na kterých obě značky opět spolupracovaly, vyvolalo velké nadšení v různých koutech světa. A to včetně Evropy, kam se nejprve dostala jen Toyota GR86. Po tlaku importérů ale nakonec nový model pro starý kontinent homologovala i značka Subaru.

Bohužel se již od začátku prodeje vědělo, že oba nové sportovní vozy budou v Evropě dostupné jen po omezený čas. Důvodem přitom nejsou emise, jak jsme byli poslední dobou zvyklí, ale regulace vyžadující systém čtení dopravního značení v normované úrovni u všech vozů určených pro evropské trhy.

Aby vůz nové nařízení splňoval, bylo by podle českého zastoupení Toyoty nutné kvůli sklonu kapoty předělat polovinu vozu. Je pochopitelné, že takto výrazný zásah do konstrukce nedává pro automobilku smysl. A jaká je aktuální situace s oběma modely na českém trhu?

Test Subaru BRZ: Sporťák blízký dokonalosti

Testy

Oficiální zastoupení značky Subaru nám sdělilo, že výroba pro evropské trhy skončila v říjnu 2023, takže již nejde objednat nový. Během ledna 2024 dorazily vozy na distribuční sklady v Evropě a v současné době by měly dojíždět k dealerům v Česku.

„Ne všechny vozy u dealera však nutně mají aktuální zákaznickou objednávku, odhadujeme, že minimálně kolem 40 vozů si dealeři objednali bez zákaznické smlouvy jako skladová do zbývajícího období doprodeje a tyto vozy jsou dostupné na dotaz u dealerů,“ uvedl Zdeněk Zikmund z českého zastoupení značky Subaru.

Rovněž Toyota již ukončila výrobu a k dispozici jsou jen skladové vozy. „Výroba je již ukončena, máme ale skladem posledních 55 vozů ihned k odběru. Jde o verzi GR86 2.4L, 6 MT Executive,“ uvedla Jitka Jechová z českého zastoupení značky Toyota.

Na českém trhu se přitom sportovní kupé Toyota GR86 těší velké popularitě, což dokládá nejen 230 uzavřených objednávek, ale také skutečnost, že se na český trh podařilo sehnat dvakrát více aut, než byl původní plán prodeje.

Staromilskou Toyotu GR86 pronásledují předpisy, nástupce může pohánět tříválcový hybrid

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám