Hlavní obsah

Elektrický tahač Tesly spotřebuje na nabití proud jako 4000 domácností

Novinky, ČTK, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektrický tahač Semi od Tesly na jedno nabití baterií podle poradenské firmy Aurora Energy Research spotřebuje stejné množství energie jako bezmála 4000 domácností.

Foto: Tesla

Tesla Semi

Článek

Vůz Semi podle Tesly může po 30 minutách dobíjení u jejích megadobíjecích stanic ujet 643 kilometrů. Na nabití bude potřebovat kolem 1600 kWh, což se rovná spotřebě tří až čtyř tisíc domácností, uvedl v Londýně šéf poradenské firmy John Feddersen. Instituci Aurora Energy Research založila v roce 2013 skupina profesorů Oxfordské univerzity.

Tesla odmítla kalkulace komentovat. Tahače chce dodávat na trh od roku 2019, kdy začne s instalacemi megadobíjecích stanic, ale zatím neuvedla. John Feddersen použil příklad Tesly, aby upozornil na nutnost širší diskuse o infrastruktuře, jakou bude třeba vybudovat v souvislosti z rozvojem elektromobilů.

Foto: Tesla

Tesla Semi

„Existují chytré i hloupé způsoby, jak tyto kapacity začlenit do systému, každopádně plná elektrifikace silniční dopravy bude potřebovat velké množství nové infrastruktury," řekl v rozhovoru s Financial Times. Další odborníci poukazují na fakt, že nabití kamiónu za půl hodiny vyžaduje technologii, jaká v současné době neexistuje. I ty nejrychlejší dobíjecí stanice mají výkon jen asi 450 kilowattů.

Elektrický tahač od Tesly by se měl začít vyrábět v roce 2019. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám