Hlavní obsah

Dobíjecích stanic elektromobilů je v Česku téměř tisíc. Přibývají další

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U českých silnic bylo koncem loňského roku celkem 944 veřejných dobíjecích stanic tří hlavních provozovatelů. Nejvíce dobíječek je v Praze, Středočeském a Moravskoslezském kraji.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Nabíjecí hub u Kongresového centra v Praze (ilustrační foto)

Článek

Počet dobíjecích stanic pro elektromobily v České republice nadále roste. Podle statistiky, kterou nyní zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), bylo ke konci loňského roku v ČR 944 veřejných dobíjecích stanic s 1841 dobíjecími body.

Jedna z nejnovějších začala v pondělí fungovat na odpočívadle Mikulášov na 95. kilometru dálnice D1 ve směru z Prahy do Brna, zprovoznilo ji PRE ve spolupráci s OMV.

Podle statistiky MPO je nejvíce dobíjecích stanic ve městech na městských komunikacích, a to 384. V různých areálech je dalších 281 dobíječek, na dálnicích jich byla ke konci roku rovná stovka.

Volkswagen otevřel rychlonabíječku složenou ze starých baterií elektromobilů

AutoMoto

Nejvíce veřejných dobíjecích stanic bylo ke konci roku evidováno v Praze, a to 193, dále v kraji Středočeském kraji, kde jich bylo 155, Moravskoslezském (115) a Jihomoravském (108). Tyto čtyři kraje se podílely přibližně 60 procenty na celkovém počtu veřejných dobíjecích stanic v ČR. Nejméně dobíjecích stanic bylo podle evidence v Olomouckém kraji, a to 27.

V pondělí otevřená dobíjecí stanice je již 400. dobíjecí stanicí pro elektromobily v síti PREpoint. Jde zároveň o 40. dobíjecí stanici PRE na čerpacích stanicích OMV. Rychlodobíjení je tak řidičům k dispozici již skoro na třetině ze všech 140 čerpacích stanic OMV v ČR. Informovali o tom zástupci PRE a OMV.

Svoji první veřejnou dobíjecí stanici firma zprovoznila na začátku roku 2011 v Praze na Chodově. Veřejné dobíjecí stanice PREpoint většinou umožňují využít výkon 50 nebo 75 kW s tím, že výkon některých z nich bude možné podle poptávky a vytíženosti v budoucnu zvýšit až na 150 kW.

Největší veřejné nabíjecí centrum pro elektromobily v Česku zahájilo provoz v Plzni

AutoMoto

Konkurenční ČEZ má k dnešku 448 dobíjecích stojanů. „Největší domácí síť veřejných dobíjecích stojanů srovnatelná se středně velkými řetězci klasických čerpacích stanic je z 80 % tvořena stojany o výkonu 50 kW, které zvládnou dobít většinu kapacity baterií elektromobilu za nižší desítky minut. Celkový výkon všech stojanů v síti ČEZ přesáhl 30 megawattů, což je nejvíce ze všech provozovatelů v ČR,“ řekl mluvčí ČEZ Martin Schreier.

ČEZ podle něj v nejfrekventovanějších místech staví ultrarychlé stojany o výkonech od 150 do 180 kW. Pět těchto nových stanic už funguje u dálnice D1. Další, včetně typů o výkonu vyšším než 200 kW, budou ve vybraných místech postupně nahrazovat nejvytíženější 50kW stojany.

Firma spolupracuje se sítí čerpacích stanic Benzina Orlen. „V síti Benzina Orlen provozuje ČEZ už více než 30 stojanů. Řidiči elektromobilů je využijí jak na dálnicích D1, D2, D4, D5, D6, D8 nebo D11 a u dalších hlavních tahů, tak i v některých větších městech,“ dodal Schreier. Velmi často jsou také dobíječky ČEZu vidět u restaurací sítě McDonald's.

Stát chce do nabíjecích stanic pro elektromobily dát 5,5 miliardy za šest let

AutoMoto

E.ON má ve své síti v ČR 206 dobíjecích stanic. „Zároveň však v rámci své sítě nabízíme zákazníkům dobíjení s kartou E.ON Drive také přes národní a mezinárodní roaming, a to na dalších více než 9000 dobíjecích bodech v ČR, Německu, Slovensku, Rakousku a Polsku,“ řekla ČTK mluvčí Martina Slavíková.

Dobíjecí stanice umisťuje E.ON i na čerpacích stanicích, spolupracuje například s MOL či Benzinou. V síti E.ON Drive má aktuálně v provozu 24 stanic, 13 na Benzině a 11 na čerpacích stanicích MOL.

Podle statistik ministerstva průmyslu a obchodu je v tuzemsku kolem 7600 čerpacích stanic, veřejně přístupných je asi 4000 z nich. Převážná většina z nich nabízí tradiční paliva, tedy benzin a naftu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám