Hlavní obsah

Deset nových automobilů roku 2009

Novinky, maž

Ekonomická situace pro většinu výrobců automobilů není jednoduchá, ohlášených novinek jsou ale jako každoročně desítky. Domácí Škoda představí dva nové modely - Yeti a verzi kombi, odvozenou od modelu Superb. Přinášíme deset nejzajímavějších automobilových novinek roku 2009.

Článek

Škoda představí v roce 2009 dvě novinky – v březnu na ženevském autosalonu to bude model Yeti – malé SUV, které se kromě pohonu pouze přední nápravy na trh dostane i ve verzi 4x4.

Druhou novinkou bude Superb ve verzi kombi – ten se představí na podzim. Mezi jeho konkurenty bude ve střední třídě patřit například Ford Mondeo nebo VW Passat.

:. Śkoda Superb se letos dočká verze kombifoto: Novinky/maž

Alfa Romeo připravuje ostrou verzi GTA svého modelu MiTo. Sportovní verze výtečně vypadajícího MiTa bude nabízet 230 koní díky benzínové přeplňované osmnáctistovce. Zahájení prodeje ani ceny nejsou v tuto chvíli známé.

:. Alfa Romeo MiTo přijde i v ostré verzi GTA.foto: Právo/Alfa romeo

BMW kromě malého SUV X1 začne prodávat roadster Z4. V nabídce jsou výhradně benzínové a šestiválcové motory. Základem je 2,5 litrový motor (204 k a 250 Nm), a pak dva třílitrové šestiválce. Slabší nabídne 258 koní a 310 Nm, silnější je přeplňovaný a jeho výkon je 306 k a 400 Nm.

:. BMW Z4 - roadster s pohonem zadních kol

Ford představí malý model do města – Ka, který vychází z Fiatu 500 a vyrábí se ve stejné polské továrně. O novém „káčku“ najdete podrobnosti zde.

Druhou očekávanou novinkou je sportovní verze Focusu s tradičním označením RS. Focus RS bude pohánět 2,5 litrový benzínový pětiválec s výkonem naladěným na rovných 300 koní. Točivý moment dosahuje hodnoty 410 Nm. Z klidu na 100 km/h zrychlí za 5,9 vteřin a maximální rychlost dosáhne nebývalých 264 km/h.

:. Ford Focus RS jeden z nejrychlejších hot hatchů

Pro Mercedes bude zásadní nová generace třídy E – automobilu vyšší střední třídy, soupeře BMW řady 5, Audi A6 a dalších rivalů. Nejprve přijde Mercedes s verzí sedan, další rok by mělo následovat praktické kombi. Motorů bude v nabídce dostatek, počínaje vznětovými přeplňovanými čtyřválci a konče benzínovými šesti a osmiválci. Počítá se i s hybridním pohonem. Nové „Éčko“ se představí v březnu v Ženevě.

:. Mercedes-Benz třídy E (2009)

U Nissanu se očekává nové Pixo, malé městské auto, ale také sportovní 370Z, nástupce dnes už legendárního 350Z. Poháněná budou samozřejmě opět zadní kola a vpředu umístěný 3,7 litrový šestiválec nabídne 337 koňských sil. Více informací najdete v dřívějším článku, video zde.

:. Nissan 370Z (modelový rok 2009)

Opel začne prodávat svůj stěžejní model – Insignii. Ta již získala titul Evropského auta roku a má tak předpoklady zvýšit pohasínající image Opelu. Základní verze Opelu Insignia (čtyřdveřový sedan), poháněná zážehovým čtyřválcem 1.6 16V ECOTEC o výkonu 85 kW/115 k „startuje“ od 549 900 Kč. Podrobnosti zde.

:. Opel Insignia přijde ve verzi sedan i kombi

Porsche uvede v roce 2009 svůj první sedan se čtyřmi dveřmi. Panamera se od začátku začne nabízet se třemi benzínovými motory, později by měl přibýt i hybrid a spekuluje se i o turbodieselu, který si již našel cestu do SUV Cayenne. Základem bude 3,6 litrový šestiválec s výkonem 300 koní.

Verze S dostane osmiválec s výkonem 405 koní a vrcholnou nabídku bude přestavovat přeplňovaná verze Turbo, jež bude mít pod kapotou stádo 500 koní. Standardně budou poháněná zadní kola (motor je pro Porsche netypicky umístěn vepředu), u některých motorizací ale bude možné dokoupit pohon všech čtyř kol.

:. Panamera - první čtyřdvéřový sedan v historii Porsche

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám