Hlavní obsah

Porsche Panamera: sport a luxus v jednom

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když nepočítáme SUV Cayenne, jde o první pokus Porsche proniknout na trh luxusních automobilů se čtyřmi dveřmi. Nové Porsche Panamera se řadí do segmentu luxusních sedanů a bude si konkurovat například s Maserati Quattroporte, BMW M5 nebo Jaguarem XJ. Název vozu Panamera byl odvozen od názvu závodu Carrera Panamericana.

Článek

Panamera se od začátku začne nabízet se třemi benzínovými motory, později by měl přibýt i hybrid a spekuluje se i o turbodieselu, který si již našel cestu do SUV Cayenne. Základem bude 3,6 litrový šestiválec s výkonem 300 koní. Verze S dostane osmiválec s výkonem 405 koní a vrcholnou nabídku bude přestavovat přeplňovaná verze Turbo, jenž bude mít pod kapotou stádo 500 koní.

:. Design je znamenitý, otázkou je, kolik bude díky skosené střeše místa pro hlavy cestujících vzadu. Foto: Porsche

Standardně budou poháněná zadní kola (motor je pro Porsche netypicky umístěn vepředu), u některých motorizací ale bude možné dokoupit pohon všech čtyř kol.

V Lipsku vyráběná Panamera se ve světové premiéře představí na ženevském autosalonu v březnu příštího roku; o pár měsíců později bude zahájen prodej zákazníkům. Ceny se pohybují od 80 tisíc euro do 125 tisíc euro, tedy přibližně od 2 miliónů korun za šestiválec po 3 125 000 korun za verzi Turbo.

:. Panamera: když si odmyslíte dvoje dveře, máte před sebou model 911. Foto: Porsche

Reklama

Související témata:

Související články

Porsche Cayman S Sport oficiálně

Porsche uvolnilo oficiální fotografie nejrychlejšího Caymanu všech dob. Od října se bude nabízet v limitované edici 700 kusů s několika specialitami -...

Generační proměna Porsche 911 pokračuje

Generační výměna modelové řady Porsche 911 pokračuje s dynamikou charakteristickou pro tuto značku. Pouze několik týdnů po nových vozech 911 s klasickým zadním...

Výběr článků

Načítám