Hlavní obsah

Dcera zesnulého Kena Blocka vyvezla jeho růžové porsche na slavný vrch Pikes Peak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lia Blocková, dcera slavného závodního jezdce a showmana Kena Blocka, využila letošní závod na vrchol hory Pikes Peak v americkém Coloradu k dokončení jízdy, kterou už její otec nestihl. Vyvezla na ni totiž jeho speciálně upravené Porsche 911 Hoonipigasus s výkonem 1400 koní.

Foto: Hoonigan

Hoonipigasus

Článek

Stroj s extrémním výkonem, propracovanou aerodynamikou, pohonem všech kol a barvou odkazující na slavný závodní speciál Porsche 917/20 Pink Pig byl původně navržen pro Kena Blocka, který s ním měl v úmyslu pokořit legendární horu Pikes Peak v roce 2022. Při prvním pokusu však neuspěl.

Ještě během tréninku totiž došlo k poškození motoru, kvůli kterému vůz nakonec do závodu nenastoupil. Všichni očekávali, že se Block pokusí pokořit slavnou horu v roce 2023, to už však bohužel nestihl. Osudnou se mu totiž stala vyjížďka na sněžných skútrech zkraje roku. Na plány s upraveným porsche se však nezapomnělo.

Foto: Hoonigan

Hoonipigasus

Za jeho volant totiž usedla teprve šestnáctiletá dcera slavného jezdce Lia Blocková, která se dlouhodobě věnuje závodění a letos vyhrála šampionát American Rally Association O2WD. Nikoho pak asi nepřekvapí, že extrémní vůz na trati nešetřila, na trénink však mnoho času neměla.

Z jízdy, která je další oslavou Kena Blocka, vznikl asi 48 minut dlouhý dokument, ve kterém můžeme sledovat seznámení jezdkyně s vozem i finální jízdu. Lia se přitom s vozem seznámila pouze dva dny před závodem, takže měla jen dva dny na trénink, kterému se věnovala na závodním okruhu v Coloradu.

Další dva dny na testování získala Lia Blocková krátce před startem závodu, který patří k nejnáročnějším na světě. Trať dlouhá bezmála 20 kilometrů je poseta celkem 156 zatáčkami a překonává převýšení 2862 metrů. Úzká trať přitom nenechává mnoho prostoru na chyby, které tvrdě trestá.

Lia Blocková se však nenechala zaskočit, což ukazuje i předposlední část videa, kde sledujeme pohled přímo z kabiny, pohled na vůz z helikoptéry i podél trati, a především pak záběry samotné jezdkyně, které jsou občas střídány s historickými záběry Kena Blocka za volantem růžového porsche. Závěr dokumentu byl pak pro všechny evidentně velmi emotivní.

Zemřel Ken Block

AutoMoto

10 nejzajímavějších aut Kena Blocka: Jezdil i fabií nebo elektrickým audi

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám