Hlavní obsah

Zemřel Ken Block

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ken Block, americký jezdec rallye a hvězda divokých driftovacích jízd s názvem gymkhana, zemřel při nehodě na sněžném skútru v Utahu. Bylo mu 55 let. Informovala o tom jeho značka Hoonigans na Instagramu.

Foto: JA/Everett Collection, Profimedia.cz

Ken Block na SEMA Show v Las Vegas v listopadu 2022

Článek

Kalifornský rodák Kenneth Paul Block se narodil 21. listopadu 1967 a proslul zejména svým působením v rallye a rallycrossu, v nichž začal na americké národní úrovni působit v roce 2005. O rok později spolu s dalším jezdcem Travisem Pastranou získali sponzorský kontrakt od automobilky Subaru.

Proslul zejména tzv. gymkhanou, automobilovou disciplínou, v níž pilot projíždí uměle vytvořenou tratí s různými překážkami. Block v nich divoce driftoval a produkoval kvanta kouře, což je divácky velmi atraktivní. První dvě videa měla v hlavní roli Subaru Impreza, poslední s názvem Electrikhana představilo elektrické Audi S1 Hoonitron.

V roce 2010, kdy začal spolupracovat s Fordem, také vstoupil do Světového šampionátu rallye, známého jako WRC. Byl tu občasným pilotem a hvězdných úspěchů nedosáhl, do první desítky se v jednotlivých soutěžích ale běžně dostával.

Mnohem úspěšnější byl v rallycrossu, kde pravidelně končíval „na bedně“ v událostech nazvaných X Games, stejně jako v rallycrossových šampionátech na americké, evropské i globální úrovni.

Odpoledne 2. ledna 2023 jel v utažském okrese Wasatch na sněžném skútru, který se podle policejní zprávy pod ním zvedl a zavalil ho. Svým zraněním na místě podlehl.

Ken Block se prohnal elektrickým Audi S1 Hoonitron skrz Las Vegas, zanechal oblaka dýmu

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám