Hlavní obsah

Dálnice na Floridě bude nabíjet elektromobily za jízdy, zatím na zkoušku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Florida bude během příštích několika let mít novou silnici, jejíž 1,6 km dlouhá část zvládne indukčně nabíjet elektromobily za jízdy.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Dálnice (ilustrační foto)

Článek

Okresy Orange a Lake na Floridě zažívají rozvoj, spojuje je však jen málo silnic. Stát se tedy rozhodl postavit mezi nimi novou zpoplatněnou čtyřpruhovou státní silnici č. 516. Nebude to ovšem ledajaká silnice - bude nabíjet elektromobily za jízdy.

Projekt je spoluprací úřadu pro správu silnic vyšší kategorie s firmou Aspire, která dodá technologii pro indukční nabíjení elektromobilů. Má to fungovat podobně jako bezdrátové nabíječky mobilů, jen ve větším rozsahu.

Technologie má dokázat nabíjet auta, náklaďáky i autobusy a nemá mít žádný negativní vliv na konvenční vozidla. Zprvu půjde jen o testovací provoz pro speciálně upravené vozy, cílem ale je nabíjet všechna elektrická auta, která budou schopna indukčního nabíjení za jízdy.

Stavba má stát celkem 534 milionů dolarů, tedy 11,9 miliardy korun. Celá silnice má být dlouhá osm km, elektrifikovaná z toho má být jen část v délce 1,6 km. Nebude to však první taková silnice v USA - na podobném, čtyřsetmetrovém úseku byl nedávno zahájen testovací provoz v Detroitu.

Fiat testuje indukční nabíjení elektromobilů, má šetřit baterii

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám