Hlavní obsah

Čtyřkolky jsou u Čechů čím dál oblíbenější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej aut s pohonem všech čtyř kol se na podzim zvýšil zhruba o pětinu. Zatímco v srpnu si motoristé koupili 1353 osobních a lehkých užitkových vozů 4x4, v září to bylo 1635 aut. Meziročně se prodej čtyřkolek zvýšil zhruba o dvě procenta na 15 443 aut. Vyplývá to ze statistiky Svazu dovozců automobilů.

Článek

Nejprodávanějším modelem v této kategorii je Škoda Octavia 4x4, kterou si letos pořídilo 1872 motoristů, následovala Honda CR-V s prodejem 723 aut a Hyundai SantaFe s 697 prodanými vozy. Mezi značkami čtyřkolek vede Škoda s 1856 prodanými vozy, následovaná Volkswagenem s 1500 automobily a Audi, kde si pohon quattro vybralo 1323 zákazníků.

Zájem o čtyřkolky roste podle marketingového ředitele BMW ČR Petra Minaříka vždy před zimní sezónou. "Systémy pohonu všech kol, v případě BMW xDrive, poskytují lepší jízdní vlastnosti a ovladatelnost vozu za zhoršených povětrnostních podmínek, ale i na suché vozovce," uvedl. Stále více lidí si podle něj také pořizuje auta k aktivnímu trávení volného času, které vyžaduje dopravu na nezpevněných cestách, na horách nebo na sněhu.

:. Subaru s výjimkou Justy nabízí výhradně čtyřkolky.foto: Novinky/maž

Pětinu čtyřkolek tvoří terénní auta

Zhruba polovinu vozů s pohonem všech kol tvoří terénní auta. Stále oblíbenější jsou ale i modely určené převážně pro silniční provoz nebo do lehkého terénu. Průkopníky masového využití pohonu všech kol v této kategorii jsou značky Audi a Subaru. Zatímco u luxusního Audi představují vozy quattro 65 až 70 procent tuzemského prodeje, Subaru prodává výhradně vozy s náhonem na všechna kola (vyjma modelu Justy).

Rostoucí zájem o čtyřkolky se s příchodem chladnějšího počasí projevuje i na trhu ojetých vozů. Tuzemská síť autobazarů AAA Auto zaznamenala podle ředitele výkupu Petra Vaněčka jen během září nárůst zájmu až o 80 procent. Nejvyšší zájem o tyto vozy podle něj bývá pravidelně na konci října a v listopadu.

Reklama

Související témata:

Související články

Škoda Auto uvažuje o dalších modelech 4x4

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto uvažuje o dvou dalších modelech s pohonem všech čtyř kol. Informuje o tom nové číslo týdeníku Ekonom, které vyšlo...

Ford Transit i jako čtyřkolka

Nabídka modelové řady Transit se rozrůstá o verzi s pohonem všech kol, označenou jako AWD (All Wheel Drive). Mechanický systém automaticky připojí pohon přední...

Dune Project Delta 4x4

Jméno Dune Poject od Delta 4x4 nikomu nic neřekne. Tím bavorská tuningová firma velmi dobře zamaskovala, že středem jejího zájmu byl silný Jeep Grand Cherokee...

Výběr článků

Načítám