Hlavní obsah

Bude mít Florida radioaktivní silnice? Guvernér podepsal kontroverzní zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroverzní návrh zákona podepsal floridský guvernér Ron DeSantis - umožní silničářům používat radioaktivní fosfosádrovec při stavbách. To přitom zakazuje EPA.

Foto: Envato

Ilustrační foto.

Článek

Poté, co se v květnu letošního roku objevil ve floridských médiích návrh zákona umožňujícího používat fosfosádrovec při stavbách silnic, zvedla se vlna odporu. Navzdory tomu - a také zákazu ze strany EPA (Environmental Protection Agency, Agentura pro ochranu životního prostředí) - však guvernér Ron DeSantis tento návrh schválil svým podpisem.

Odpůrci označují návrh za šitý na míru výrobcům hnojiv. Použití fosfosádrovce při stavbě silnic jako svrchní vrstvy, které je cílem návrhu, by podle nich představovalo nebezpečí. To jednak pro dělníky při stavbě silnice, u nichž by se zvýšilo riziko výskytu rakoviny, a jednak i později pro kvalitu podzemní vody.

Fosfosádrovec (ang. phosphogypsum) je odpad vznikající při průmyslové výrobě hnojiv obsahujících fosforečnany. Při té se fosforit rozpouští v kyselině sírové a vzniká kyselina fosforečná, která dodává rostlinám fosfor potřebný k růstu.

Farmář ucpal protrženou hráz dvěma pick-upy plnými hlíny

AutoMoto

Problém je, že „fosfosádrovec obsahuje významné množství uranu a produktů jeho rozkladu, například radia-226,“ cituje americký web NPR zprávu EPA. „Radium je zejména problematické, protože při rozkladu formuje radon, radioaktivní plyn,“ dodává agentura.

Tohoto odpadu má Florida obrovské množství, podle webu Jalopnik více než miliardu tun. Proto vznikl nápad na studii proveditelnosti, která má do jara 2024 ověřit, jestli je fosfosádrovec při stavbě silnic použitelný.

Pořád nicméně platí zákaz takto používat fosfosádrovec ze strany EPA. Snahy toto nařízení zrušit se už objevily v roce 2020, kdy byl u kormidla prezident Donald Trump, ovšem to se podařilo jen na dobu od října 2020 do června 2021, kdy bylo opět zavedeno. EPA nicméně navzdory zákazu uvedla, že se floridskou žádostí bude zabývat.

Proč jsou některé semafory vodorovně? Americký youtuber našel odpověď

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám