Hlavní obsah

Bavorská policie testuje elektroauta v plném služebním nasazení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavorská policie v budoucnu počítá s elektrickými vozy, začala proto v plném služebním nasazení testovat 20 aut s elektrickým pohonem na baterie. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann řekl, že pokud bude pilotní projekt úspěšný, tak se flotila hlídkových vozů rozroste o další elektroauta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Naším cílem je přeměnit vozový park bavorské policie ve vhodných oblastech tak, aby byl co nejšetrnější ke klimatu,“ řekl Herrmann. „Po vyhodnocení zkoušek rozhodneme o nákupu dalších elektrických vozů pro uniformované hlídky,“ uvedl. Poznamenal, že policie se předem nezříká ani dalších pohonů, jako jsou vodík a syntetická paliva.

Elektrické vozy nejsou pro bavorskou policii žádnou novinkou, ve flotile čítající přes 9200 aut jich dosud měla zhruba sedm desítek. Takřka všechny s výjimkou deseti kusů jsou ale v civilním provedení. Ty ve služebním nátěru jsou modely BMW i3, které se řadí do segmentu malých automobilů.

Vzhledem k velikosti těchto aut je ale policie používá především k administrativním výjezdům, a nikoli k zásahům jako plnohodnotné hlídkové vozy.

Nyní chce ale bavorská policie vyzkoušet elektrické vozy v plném nasazení, v jakém používá konvenční vozy se spalovacími motory. Auta získala policejní oddělení po celém Bavorsku, takže vozy budou jezdit ve městech, na venkově a také v náročném alpském terénu, a to za každého počasí ve všech ročních obdobích. K testování policie zařadila devět aut Audi Q4 e-tron, devět BMW iX1 a dva modely VW ID.4, které mají výrobcem udávané dojezdy v rozmezí 440 až 540 kilometrů.

Spolu s elektrickou flotilou aut bavorská policie rozšiřuje i vlastní nabíjecí místa, kterých má aktuálně asi 320. Herrmann uvedl, že letos do nich policie investuje celkem deset milionů eur (241 milionů Kč).

Čínský výrobce aut BYD se poprvé dostal mezi deset největších automobilek světa

AutoMoto

Skupina Stellantis zvažuje spojení s čínským výrobcem elektromobilů

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám