Hlavní obsah

Skupina Stellantis zvažuje spojení s čínským výrobcem elektromobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadnárodní automobilová skupina Stellantis zvažuje spojení s čínskou společností vyrábějící elektromobily, napsala ve středu s odvoláním na zdroje agentura Bloomberg. Druhý největší evropský výrobce automobilů z hlediska prodejů se snaží posílit svou přítomnost na největším automobilovém trhu na světě. Skupina zatím nedošla k nějakému konečnému rozhodnutí.

Foto: Stellantis

Koncept Chrysler Airflow za zády Carlose Tavarese na Stellantis Software Day 2021

Článek

Jednou z automobilek ve hře je podle zdrojů Zhejiang Leapmotor Technologies. Stellantis po vzoru svých konkurentů zvažuje možnosti, jako je investice do místní firmy vyrábějící elektromobily a obchodní partnerství, které by mu pomohlo v Číně růst, dodaly zdroje.

Zájem o spojení s Leapmotor projevili i další světoví výrobci automobilů, například koncern Volkswagen, řekl jeden ze zdrojů. Mluvčí Stellantisu i Volkswagenu se k věci odmítli vyjádřit.

Šéf Stellantisu Carlos Tavares prosazuje ohledně Číny strategii, která zahrnuje minimalizaci investic do fyzických aktiv ve prospěch spolupráce a partnerství. Skupina loni zastavila výrobu ve své jediné továrně na Jeep v Číně a zvažovala ukončení veškeré výroby automobilů v zemi.

Zničme staré legendy, volá BYD po bližší spolupráci čínských automobilek

AutoMoto

Tavares v červenci prohlásil, že je se svým rozhodnutím o snížení výroby spokojen. Dodal, že konkurenti jako Volkswagen či General Motors jsou v Číně „pod tlakem“, protože výrobci vozidel snižují ceny.

Skupina Stellantis vznikla začátkem roku 2021 spojením italsko-americké automobilky Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzského konkurenta PSA. Fúze svedla dohromady značky francouzské skupiny Peugeot, Citroën, Opel a DS se značkami Fiat, Chrysler, Jeep, Dodge, Maserati, Alfa Romeo či Ram. Stellantis má stále společný podnik s Dongfeng Motor Group na prodej vozů Peugeot a Citroën v Číně.

Světové automobilky sledují čínský trh s elektromobily, protože se snaží expandovat v druhé největší ekonomice světa. Volkswagen minulý měsíc uvedl, že plánuje investovat 700 milionů dolarů (15,6 miliardy Kč) do automobilky Xpeng a vyvíjet s ní společně elektromobily v Číně.

Stellantis představil účinnější a levnější baterii pro elektromobily

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám