Hlavní obsah

Test Volkswagenu Touareg 4.2 TDI R-Line: slovenský športovec

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volkswagen by měl v příštím roce nabídnout facelift pro Touareg. Kdo chce současnou verzi s nepatrně jiným vzhledem, může zvolit sportovní R-line paket. Na Slovensku vyráběné auto jsme vyzkoušeli s vysoce výkonným osmiválcovým TDI.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Volkswagen Touareg 4.2 TDI R-Line

Článek

Touareg je technicky spřízněn s Audi Q7 a Porsche Cayenne, v případě verze V8 TDI ale pocity méněcennosti vůči svým naoko prestižnějším bratrům však trpět nemusí.

Daný motor, značně zatěžující příď, totiž s obrovitým SUV cvičí výtečně a zaručuje velmi nadprůměrnou dynamiku, která je až do zhruba 200 km/h velmi nečekaná (popisovaný model se dle údajů výrobce rozjede až na 242 km/h). Ono 800 Nm dělá své i s takhle těžkým automobilem.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Volkswagen Touareg 4.2 TDI R-Line

Motor, který kupodivu nebyl k dispozici pro první generaci Porsche Cayenne, i celé auto jsou velmi dobře odhlučněny, navíc při tachometrových 160 km/h točí osmiválec pouhé dva tisíce otáček.

Vadou na kráse je spotřeba, kterou v kombinovaném režimu nelze stlačit na jednociferné hodnoty, náš průměr se pohyboval mezi 11–12 litry nafty na sto ujetých kilometrů. Ještě že palivová nádrž má nadstandardní objem 100 litrů.

R-line občerstvuje vzhled, ale jen částečně 

Ale nemá smysl mlátit prázdnou slámu, stejný touareg jsme testovali před třemi lety, po kliknutí na odkaz si můžete přečíst podrobný materiál. [celá zpráva]

Letos jsme vyzkoušeli provedení se sportovním paketem R-line, které přináší několik exteriérových drobností pro jinak vcelku fádní kabát touaregu.

Popravdě, má to být lákadlo pro lidi, kteří chtějí velké, drahé SUV a spíš než vpravdě skvělé terénní vlastnosti využijí popisované auto k občasnému zaparkování na obrubníku v centru metropole nebo pro pohodlné cestování v zimě na hory. Jak se chová touareg v náročném terénu, si můžete přečíst v našem starším článku. [celá zpráva]

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Volkswagen Touareg 4.2 TDI R-Line

Paket R-line přináší dvacetipalcová kola, přepracovaný nárazník, jiné prahy a vzadu dvojici chromových koncovek výfuku. A popravdě, jeho vzhled to sice občerstvilo, ale nikterak zásadně.

Základem dvacetipalcová kola

Navíc dvacetipalcová litá kola (rozměr pneumatik 275/45 R 20) logicky přinášejí menší komfort než neméně efektní „osmnáctky”, u nichž se dočkáte většího pohodlí. A to má Volkswagen v nabídce i kola o průměru 21 palců.

Uvnitř jsou kromě plaketek R-line také výrazněji tvarované sedačky čalouněné kůží a tříramenný volant, jinak nic, co byste nemohli mít u standardního touaregu. Na interiéru je trochu vidět zub času, ocenit ale lze celkovou jednoduchost, kterou kabiny dražšího Audi Q7 či ještě dražšího Porsche Cayenne nenabídnou.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Volkswagen Touareg 4.2 TDI R-Line

Touareg je i přes své stáří velmi bytelné, prostorné a s V8 TDI i rychlé SUV. Ve městě mu budete vyčítat obří rozměry, které snižují manévrovatelnost, v terénu či na dálnici je ale skoro k nezastavení.

V zatáčkách je znát značná hmotnost, sportovním tento model nemůže nazvat ani největší optimista. Ani se sportovním paketem, který společně s dalšími prvky příplatkové výbavy zvedl základní cenu na konečnou sumu 2 157 700 korun.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Volkswagen Touareg 4.2 TDI R-Line

TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:4134 ccm, osmiválec, vznětový, turbo
Max. výkon:250 kW (340 k) při 4000 ot./min.
Max. točivý moment:800 Nm od 1750 ot./min.
0–100 km/h:5,8 s
Nejvyšší rychlost:242 km/h
Průměrná spotřeba:9,1 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:2297 kg
Poháněná náprava:4x4
Cena základní verze:1 786 900 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám