Hlavní obsah

Audi S3: Útok na bavorského rychlíka

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BMW 130i se musí bát o svůj post nejvýkonnějšího hatche v kategorii. Jeho největší konkurent Audi A3 prošlo technickou posilovnou a teď má stejný výkon - 195 kW!

Článek

Audi S3, jak se novinka jmenuje, vychází z tradičního třídveřového hatchbacku, který má pod kapotou dvoulitrový přeplňovaný zážehový čtyřválec s přímým vstřikováním. Ten známe třeba z Golfu GTI, ale výsledných 147 kW je opravdu málo na souboj s BMW 130i. Technici tak museli sáhnout hluboko do své studny umu a vědomostí, aby vyždímali z motoru o litr menším stejný výkon.

Blok motoru byl vyztužen, písty i čepy jsou nové, vstřikovače a ventily má nainstalovány větší, vačky jsou ostřejší a s větším zdvihem... V neposlední řadě musíme vzpomenout instalaci většího turbodmychadla s upravenou turbínovou mříží a zvýšeným plnícím tlakem na 1,2 baru. Výsledkem je výkon 195 kW při 6000 ot./min. Už ve 2500 ot./min pak je k dispozici 350 N.m, které jsou k dispozici až do 5000 ot./min. Kombinovaná spotřeba přímovstřikového motoru se pohybuje v kombinovaném provozu podle tabulek na hranici 9,1 l na 100 km.

Jednu zásadní výhodu však S3 má. Přes šestistupňovou ručně řazenou převodovku je totiž výkon přenášen přes spojku Haldex na všechna kola, což konkurent z Bavorska nemá. Z nuly na stokilometrovou rychlost vystřelí motor automobil za 5,7 s. Maximální rychlost je podle tradic automobilky elektronicky omezená na 250 km/h.

Prodej tohoto vozu se v Německu nastartuje posledního srpna, dovoz do Česka zatím ještě nebyl potvrzen, ale zcela určitě o vůz nepřijdeme. V Německu se za Audi S3 požaduje 31 150 euro, tedy asi milión korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Mercedes S slaví úspěšný start

Je tomu teprve osm měsíců, co se začal prodávat Mercedes-Benz třídy S. Ačkoli byl zpočátku jeho design velmi diskutovaný, zvlášť pro jeho interiér ne nepodobný...

BMW M6 Cabrio: Proti větru

Česká republika není zrovna zemně zaslíbená pro kabriolety, ale tuhle lahůdku prostě nemůžeme přehlédnout. BMW připravilo šestkovou řadu s nejsilnějším motorem...

Mírný facelift BMW X3 + twin turbo

Kompaktní SUV od bavorské firmy prošlo mírným faceliftem. Vhled vozu se změnil jen málo, takže více zajímavý pohled je pod kapotu. Sem se totiž nastěhovat...

Lexus připravuje konkurenta pro BMW M3

Lexus se rozhodl trochu provětrat zatuchlý segment rychlých sedanů s pohonem na zadní kola. Zde kraluje BMW M3, které si utrhlo téměř sto procent trhu (Audi...

Výběr článků

Načítám