Hlavní obsah

Aston Martin uvede čtyři nové elektromobily, nenahradí přitom současné konvenční modely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská automobilka Aston Martin oznámila, že v blízké době přivede na trh hned čtyři nové modely na elektřinu. První by se měl začít prodávat v roce 2025 s tím, že žádná z novinek nemá sloužit jako náhrada pro současné vozy Aston Martin se spalovacím motorem.

Foto: Aston Martin

Aston Martin představí čtyři nové elektromobily, zatím ukázal siluetu kupé

Článek

Britská automobilka ústy svého předsedy představenstva, miliardáře Lawrence Strolla potvrdila, že v následujících letech uvede na trh čtyři nové elektromobily. Za tímto účelem se spojila se značkou Lucid, která dodá systém elektromotorů a baterií. První model vzešlý z této spolupráce očekávejme v roce 2025.

Všechny nové elektromobily mají rozšířit nabídku Aston Martin, nikoli nahrazovat stávající modely. Budou se pak opírat o specializovanou architekturu AM. Modulární platforma poslouží jako základ pro jeden hypersport, jeden sportovní elektromobil, SUV a grand tourer. Do konce této dekády chce Aston elektrifikovat své portfolio úplně. K tomu by mělo pomoci i představení plug-in hybridní valhally v roce 2024.

Spolupráce s firmou Lucid byla Aston Martinem oznámena teprve před pár dny, ale obě automobilky spolu údajně jednají už přes rok. Jak dále uvedl Stroll, americká firma pro ně byla jasnou jedničkou.

„Lucid představovat zdaleka nejlepší existující vyspělou technologii, nejvyšší výkon a nejmenší možnou výšku baterií,“ uvedl. Lucid pak jako záruky obdržel 3,7procentní podíl vlastnictví Aston Martin.

Lucid je v současné době považován za špičku v rámci elektromobility. Pro Aston Martin si pak vyhradil elektrickou soustavu s názvem Air Sapphire, která pomocí tří spolupracujících motorů nabízí výkon 1200 koní a velký sedan údajně dostane z 0 na 100 km/h za 1,89 sekundy.

Aston Martin bude spolupracovat s Lucidem na elektromobilech

AutoMoto

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám