Hlavní obsah

Aktivisté pokryli moukou vzácné BMW od Andyho Warhola

Klimatičtí aktivisté v pátek posypali moukou BMW M1 s grafikou od amerického umělce Andyho Warhola. Incident se odehrál na výstavě v Miláně.

Klimatičtí aktivisté sypou mouku na Warholovo auto v Miláně.Video: Reuters

 
Článek

Ženy ve skupině měly za cíl upozornit na „kolaps klimatu“, uvedly. Na videu je vidět, jak se blíží k vystavenému vozu a sypou na něj balíčky mouky. Později zasáhla ochranka.

„Je zbytečné mít udržitelnější materiály, pokud vlády neudělají ani to, co se zavázaly udělat pro snížení emisí plynů, které mění klima,“ řekla Maria Letizia, výzkumnice v oblasti vědy a technologie materiálů, která se protestu zúčastnila.

„Umění je stejně neocenitelné jako nedotknutelné, patří celému lidstvu a odráží velké úspěchy, kterých je každý z nás schopen. Umělecké auto Andyho Warhola je jedinečným mistrovským dílem a necítíme žádné pochopení pro násilný útok na umělcovo dílo,“ uvedla v reakci na incident pro ArtNews automobilka.

První jízda s novým BMW X1: Zase o kus dospělejší

Testy

Vůz je jedním z dvaceti, které německý výrobce nechal navrhnout umělci. Warhol pokryl závodní vůz BMW M1 barvami v roce 1979. Vůz následně jezdil na okruhu Le Mans.

BMW M1 se vyrábělo v letech 1978 až 1981 a jeho tvary navrhl slavný italský designér Giorgetto Giugiaro. Jednalo se o první kompletní vůz, který vyvíjela přímo divize BMW Motorsport, a kromě úspěšného působení na závodních tratích zamířil i na běžné silnice.

Foto: BMW

BMW M1 od Andyho Warhola

Andy Warhol zrealizoval ideu vozu BMW M1 Art Car podle svých uměleckých představ za 28 minut a spotřeboval k tomu 6 kg barvy. Vůz byl čtvrtým BMW Art Car v pořadí a v roce svého vzniku startoval na závodech 24 hodin Le Mans, kde v celkovém hodnocení obsadil vynikající šesté místo.

Andy Warhol je kromě mnohých známých děl také autorem nejdražšího uměleckého díla 20. století. Jeho obraz Modrá Marylin se v květnu 2022 vydražil za 195 milionů dolarů.

Klimatičtí aktivisté opět řádili. Klimtův obraz polili olejem

Zahraniční

Tento poslední protest je jedním z mnoha, které se objevují v muzeích po celém světě. Minulý týden například klimatičtí aktivisté lili olej na Klimtův obraz v Leopoldově muzeu ve Vídni. Cílem organizací je prostřednictvím vandalismu uměleckých děl přimět vlády, aby přijaly rychlejší opatření v boji proti dopadům změny klimatu. Téměř ve všech případech nebyla samotná umělecká díla poškozena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám