Hlavní obsah
Online

Izraelci hlásí zabití dalšího z velitelů Hamásu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izraelci v noci na pondělí dobyli vojenské výcvikové středisko Hamásu s podzemními tunely. V pondělí odpoledne uvedli, že během jedné hodiny dopadlo na Izrael třicet raket z Libanonu, Hamás potvrdil 16 střel. Izraelci dál informovali, že zabili jednoho z velitelů Hamásu, který se podílel na teroristickém útoku 7. října. Podle palestinských úřadů počet obětí v Pásmu Gazy překonal hranici deseti tisíc.

Živě: Záběry na Pásmo GazyVideo: Reuters

 
Článek

Izraelské jednotky v neděli postupovaly hlouběji do území teroristického hnutí Hamás. Armáda uvedla, že území rozdělila na dvě části.

V pondělí Izraelci potvrdili, že zabili Waela Asfeha, jednoho z velitelů Hamásu, který se podílel na teroristickém útoku 7. října.

Podle palestinských zdravotnických úřadů kontrolovaných Hamásem zemřelo od 7. října během izraelského bombardování už deset tisíc civilistů.

Izraelci tvrdí, že se snaží co nejvíce omezit ztráty na životech civilistů, například výzvami, aby lidé odešli do jižní části Pásma Gazy. USA a další země Izrael rovněž vyzývají k humanitárním přestávkám v bojích.

Reportáž byla ukončena

Pondělní reportáž byla ukončena. Další zprávy z konfliktu v Izraeli a Palestině vám přineseme v úterním zpravodajství.

USA prý plánují dodat Izraeli naváděné letecké pumy

Spojené státy podle listu The Wall Street Journal (WSJ) plánují dodat Izraeli naváděné letecké pumy systému Spice za 320 milionů dolarů (asi 7,3 miliardy korun). Deník se odvolává na dokument, který je formálním sdělením Bílého domu pro Kongres o tom, že se dodávka chystá. Americký prezident Joe Biden dnes izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ujistil o další podpoře Spojených států pro Izrael, který vede válku s  islamistickým hnutím Hamás.

Upravené letecké pumy typu Spice jsou původně produktem izraelské zbrojařské firmy Rafael. Do Izraele je podle WSJ dodá její dceřiná společnost Rafael USA, která zbraně vyrábí ve Spojených státech. Zpráva dnes přichází v době, kdy Pentagon bez bližšího upřesnění potvrdil, že počet dosavadních civilních obětí v  Pásmu Gazy se pohybuje v řádech tisíců a Bidenova administrativa čelí stále většímu tlaku především ze strany muslimské komunity, aby se důrazněji zasadil za mír na Blízkém východě.

OSN: Je třeba rozšířit cesty pro humanitární pomoc do Gazy. Ve hře je prý přechod Kerem Šalom

„Hraniční přechod Rafáh nemá kapacitu na to, aby přes něj mohlo jít potřebné množství pomoci do Pásma Gazy,“ řekl v pondělí večer generální tajemník OSN Antonio Guterres. Podle šéfa světové organizace se prý jedná o dalších možnostech, jak k civilistům v oblasti dopravit kriticky potřebnou pomoc.

Podle katarské televize al-Džazíra je ve hře možnost otevření přechodu Kerem Šalom, který se nachází v blízkosti Rafáhu, ale leží na hranici mezi Izraelem a Pásmem Gazy. Rafáh leží na pomezí Pásma Gazy a Egypta. Kerem Šalom, který za mírové situace slouží jen pro přepravu nákladů, je lépe vybaven a má větší kapacitu než Rafáh.

Francouzský Spiderman vyšplhal na mrakodrap v Paříži, žádal mír v Pásmu Gazy

Horolezec Alain Robert známý také jako francouzský Spiderman dnes bez jištění vyšplhal na výškovou budovu na pařížském předměstí La Défense. Chtěl tím přimět světové lídry, aby zasedli k jednacímu stolu a našli cestu k míru mezi Palestinci a Izraelem, napsala dnes agentura AFP.

Francouzský Spiderman vystoupil na pařížskou věž, aby vyzval k míru v GazeVideo: Reuters

Robert uvedl, že chtěl vyslat „mírové poselství“, aby se „velcí lídři z celého světa sešli, zasedli ke stolu a něco udělali, aby se jednou provždy vyřešil konflikt s Palestinou a s Izraelem“. „Když jsem šplhal, myslel jsem na lidi v Palestině i na lidi v Izraeli, na které ze zálohy padají bomby,“ řekl Robert, když ze 179 metrů vysoké budovy slezl. Uvedl také, že podle něj v Pásmu Gazy probíhá „genocida“.

Foto: Abdul Saboor, Reuters

Francouzský „Spiderman“ Alain Robert vyšplhal v pondělí na jeden z mrakodrapů na předměstí Paříže

Jedenašedesátiletý Robert výškové budovy po celém světě zdolává pravidelně, tentokrát si vzal červené kalhoty a zářivě žlutou bundu. Když slezl dolů, policie ho zadržela pro podezření z veřejného ohrožení, ale později byl propuštěn.

JAR povolá své diplomaty z Izraele ke konzultacím

Jihoafrická vláda oznámila, že povolá všechny své diplomaty z Izraele ke konzultacím. Důvodem je její nesouhlas s izraelským ostřelováním palestinského Pásma Gazy, při němž umírají civilisté. Informoval o tom server The Times of Israel (ToI) s odvoláním na oznámení jihoafrické vlády. Jihoafrická republika nemá v Izraeli už několik let velvyslance.

„Jsme… velice znepokojeni pokračujícím zabíjením dětí a nevinných civilistů na palestinských územích. Podle nás je tato izraelská reakce kolektivním trestem,“ řekla novinářům ministryně zahraničí Jihoafrické republiky Naledi Pandorová.

Povolání diplomatů ke konzultacím označila za běžnou praxi a dodala, že po schůzce vlády s diplomaty se rozhodne, zda bude „udržitelné“ pokračovat ve vztazích s Izraelem.

Izraelci hlásí zabití jednoho z velitelů Hamásu

Z území Libanonu bylo během hodiny odpáleno na Izrael zhruba 30 raket, uvedl list The Times of Israel s odvoláním na izraelskou armádu. Hamás se přihlásil k 16 střelám.

Izraelci odpoledne také uvedli, že při nočním náletu zabili velitele jednoho z ozbrojených praporů Hamásu Waela Asfeha. Podle Izraelců se Asfeh podílel na útoku, který Hamás podnikl 7. října a při němž zemřelo přes 1400 lidí, většinou izraelských civilistů.

Hraniční přechod Rafáh se znovu otevřel pro evakuaci cizinců, tvrdí Hamás

Hraniční přechod Rafáh mezi Egyptem a Pásmem Gazy se dnes znovu otevřel, aby se z obléhaného palestinského území mohli evakuovat cizinci a lidé s dvojím občanstvím. Do Egypta se přes tento hraniční přechod dostala skupina dalších zraněných Palestinců, uvedla AFP s odkazem na úřady ovládané Hamásem.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Palestinci na hraničním přechodu Rafáh

Přechod byl od počátku bojů 7. října otevřen tři dny, a to minulý týden od středy do pátku. Desítky zraněných Palestinců a stovky držitelů zahraničních pasů tak odjely ze země.

Úřady Pásma Gazy ovládané Hamásem podmínily znovuotevření Rafáhu „koordinovanou evakuací“ palestinských raněných po pátečním incidentu u nemocnice Šífa, kde izraelský úder zasáhl konvoj palestinských sanitek. Izraelci tvrdí, že sanitky používala „teroristická buňka Hamásu“, podle záchranářské organizace Palestinský červený půlměsíc konvoj převážel pacienty k Rafáhu.

Podle palestinských úřadů zemřelo v pásmu Gazy přes 10 tisíc lidí

Nejméně 10 tisíc lidí už zemřelo při izraelských úderech na Pásmo Gazy od začátku konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Informaci uvedly palestinské zdravotnické úřady, které v Pásmu Gazy Hamás kontroluje. Konflikt vstoupil do 31. dne svého trvání, připomíná agentura AFP. Údaje o mrtvých nelze během konfliktu nezávisle ověřit.

Podle palestinských úřadů během neděle zemřelo 292 lidí. Počet zraněných se od začátku konfliktu zvýšil na zhruba 25 tisíc.

Kvůli obětem mezi civilisty čelí Izrael výzvám ze strany Spojených států, arabských zemí i některých evropských, aby při svých vojenských zásazích více chránil lidi, kteří nebojují.

Izrael však tvrdí, že se snaží co nejvíce omezit ztráty mezi civilisty, například výzvami, aby lidé odešli do jižní části Pásma Gazy. USA a další země Izrael rovněž vyzývají k humanitárním přestávkám v bojích, což by mělo umožnit lepší ochranu civilistů a distribuci většího objemu humanitární pomoci.

Izraelská armáda už se chystá na zimní boje

Izraelská armáda se připravuje na to, že boje potrvají i během zimních měsíců, a začala své vojáky zásobovat příslušným vybavením. Podle pondělního prohlášení již vojákům distribuovala mimo jiné 129 tisíc zimních bund či 369 tisíc termovaků.

Se zimní válkou však izraelská armáda nemá žádné zkušenosti, s výjimkou války za nezávislost v letech 1948-1949, kdy se však židovský stát snažil udržet území a nepodnikal invazi do nepřátelské oblasti jako nyní v případě Pásma Gazy, podotkl v této souvislosti web listu The Jerusalem Post

Blinken se setkal s šéfem turecké diplomacie

Americký ministr zahraničí Antony Blinken zakončil náročnou diplomatickou cestu na Blízkém východě v Turecku setkáním s šéfem tamní diplomacie Hakanem Fidanem. Blinken během víkendu cestoval z Izraele do Jordánska, na Západní břeh, na Kypr a do Iráku, aby získal podporu pro návrh Washingtonu „humanitární pauzy“ při izraelských úderech na Pásmo Gazy.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a jeho turecký protějšek Hakan Fidan

Blinken ani Fidan po setkání v Ankaře neposkytli žádný veřejný komentář, pouze zapózovali fotografům, podotkl web The Times of Israel. Americký ministr zahraničí přitom neměl v plánu setkání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, který teroristy z Hamásu označil za „bojovníky za svobodu“ a ostře kritizoval postup izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

EU navýší pomoc pro Gazu o dalších 610 milionů

Evropská unie navýší humanitární pomoc pro Pásmo Gazy o dalších 25 milionů eur (610,4 milionu Kč), oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Již v říjnu šéfka unijní exekutivy informovala o ztrojnásobení humanitární pomoci pro civilisty v Gaze na 75 milionů eur, s nynějšími 25 miliony eur tak celková částka činí 100 milionů eur (2,4 miliardy Kč).

Izrael hlásí 450 úderů na cíle Hamásu za 24 hodin

Izraelská armáda tvrdí, že v noci na pondělí dobyla významné vojenské středisko Hamásu s výcvikovým zařízením, pozorovacím stanovištěm a podzemními tunely. Celkově armáda za posledních 24 hodin udeřila na 450 míst spojených s touto teroristickou organizací, píše izraelský tisk s tím, že mimo tunelů šlo například o odpalovací zařízení pro protitankové rakety.

Foto: Israel Defense Forces, Reuters

Izraelský úder v Gaze na záběrech zveřejněných v pondělí

Izrael tvrdí, že při jedné z těchto akcí zemřel i šéf speciálních bezpečnostních operací Hamásu Džamál Músá. Podle palestinských úřadů v Pásmu Gazy, které Hamás ovládá, zemřelo při izraelských útocích v noci na pondělí přes 200 lidí. Celkově Hamás hlásí přes 10 tisíc obětí izraelských útoků, toto číslo ale nebylo možné nezávisle ověřit.

Foto: Israel Defense Forces, Reuters

Izraelský úder v Gaze na snímku zveřejněném v pondělí

V neděli izraelská armáda oznámila, že se jí podařilo rozdělit 41 kilometrů dlouhé Pásmo Gazy na severní a jižní část. Po útoku hnutí Hamás na jih Izraele ze 7. října, kdy zahynulo přes 1400 lidí, izraelská armáda vyzvala obyvatele severní části, aby odešli na jih.

Při útoku nožem v Jeruzalémě zraněni dva izraelští policisté

Při útoku nožem v Jeruzalémě byli v pondělí ráno zraněni dva izraelští policisté. Policie uvedla, že útočníka, jehož označila za teroristu, zneškodnila. Píše to izraelský tisk s odkazem na prohlášení bezpečnostních složek.

Podle médií je jedna policistka po útoku ve vážném stavu, její kolega byl zraněn lehce.

Incident se stal u jednoho ze vstupů do jeruzalémského Starého města. Zdravotnické složky potvrdily, že přijaly dva zraněné pohraniční policisty, uvedl server The Times of Israel. Podle něj není jasný stav útočníka, další média se však domnívají, že ho policie zastřelila.

Izrael potvrdil spolupráci na letecké pomoci pro Gazu

Izraelská armáda oficiálně potvrdila, že spolupracovala s Jordánskem na leteckém doručení zdravotnické pomoci do Pásmy Gazy. „Vybavení bude použito zdravotnickým personálem pro pacienty,“ řekl v pondělí ráno mluvčí izraelské armády.

Foto: Jordan Armed Forces, Reuters

Jordánské letectvo shazuje zdravotnickou pomoci pro Gazu

Jordánská strana zatím zveřejnila několik fotografií dokumentujících dodávku pomoci.

Foto: Jordan Armed Forces, Reuters

Jordánské letectvo shazuje zdravotnickou pomoci pro Gazu

„Letoun královského letectva shodil naléhavou lékařskou pomoc s využitím padáků jordánské polní nemocnici v Gaze, jejíž zásoby docházejí kvůli odkladu dodávek pomoci přes přechod Rafáh,“ uvedla jordánská státní agentura, která citovala vojenský zdroj z hlavního velení jordánských ozbrojených sil.

Foto: Jordan Armed Forces, Reuters

Jordánské letectvo shazuje zdravotnickou pomoci pro Gazu

Při bojích v Gaze již zemřelo 88 pracovníků OSN

Při nynějších bojích v Pásmu Gazy dosud zemřelo 88 zaměstnanců OSN. Je to nejvyšší údaj za jeden konflikt, píší v prohlášení šéfové agentur OSN.

Jednalo se podle nich především o osoby, které pracovaly pro Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Podle prohlášení „je to nejvyšší údaj ztrát OSN, který byl kdy zaznamenán během jednoho konfliktu“, píše agentura AP.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám