Hlavní obsah
Online

Jste protidůchodcovská vláda, rozčiloval se ve Sněmovně Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna se ve středu kolem šesté hodiny ráno vrátila k debatě o tom, zda má ve stavu legislativní nouze projednávat sporný vládní návrh na snížení mimořádné červnové valorizace důchodů. Po zhruba 37 hodinách od začátku jednání schválila program schůze, jejímž jediným bodem je vládní novela o snížení červnového růstu penzí. Novinky i ve středu sledovaly jednání živě a v on-line reportáži.

Živě: Jednání Poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Vláda chce výši červnové valorizace důchodů snížit ze zhruba 1770 korun na 760, aby se tolik neprohluboval schodek rozpočtu.

Anketa

Mělo by se snížit červnové zvýšení důchodů z 1770 na 760 měsíčně?
Ano
31,8 %
Ne
68,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 64920 čtenářů.

Vážení čtenáři, středeční on-line přenos z mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k  omezení mimořádné červnové valorizace důchodů končí. O vývoji v dolní komoře parlamentu vás budeme informovat od brzkého rána ve čtvrtek.

Poslanci by měli mít v noci pauzu

Poslanci by podle informací Novinek měli mít v noci pauzu, a to mezi jednou hodinou a sedmou ranní. Pak by se opět měli vrátit k jednání. Tímto středeční on-line reportáž ukončujeme, další informace se dočtete ve zpravodajských článcích a on-line reportáži ve čtvrtek ráno.

Kde je Šalomoun?

Poslanci se dál hádají o podmínkách projednávání ve zkráceném jednání. Opozice si stěžuje, že je omluvený ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti). „Kdy jindy by tu měl být? Jinak je tedy úplně k ničemu,“ hledal ho například poslanec Ondřej Babka (ANO).

Šéf Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš hájil Šalomouna slovy, že tam byl přes den a opozice se ho na nic neptala.

Koten: Chce se mi zvracet

„Opozice podle vás už žvanila dost, přihlášení poslanci jsou pro vás pravděpodobně něco jako obtížný hmyz,“ kritizoval poslanec SPD Radek Koten návrh na zkrácené jednání. „Chce se mi zvracet,“ pokračoval.

Poslanci schválili pořad schůze

Poslanci po téměř 37 hodinách jednání schválili pořad schůze. Pro hlasovalo 88 zástupců koalice, proti 60 členů opozice. Pokračují rozpravou o zkráceném jednání.

Už vás nebudu dál terorizovat, ukončil Babiš řeč

„Jak to vypadá, ještě mám mluvit, paní Schillerová?“ ptal se šéf ANO Andrej Babiš po více než třech hodinách u řečnického pultu. „Už vás nebudu dál terorizovat,“ slíbil následně poslancům. „Zkuste se s námi normálně bavit,“ vyzval ještě vládu. Zároveň řekl, že nový prezident Petr Pavel jim novelu vetuje. „Tak. To je všechno, děkuji,“ ukončil řeč.

Babiš po třech hodinách mluvení: Jste si stěžovali, že nechodím do práce, tak teď tu jsem

Šéf ANO Andrej Babiš na plénu řeční už tři hodiny. Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda ho upozornil, že byla dohoda na tom, že poslanci budou kolem desáté hodiny hlasovat o pořadu schůze. „Chcete hlasovat? A o čem? Zavolejte premiéra, ať řekne, že těch 19 miliard našel a jdeme domů, ne? Co jako?“ reagoval na něj Babiš, za což si od svých poslanců vysloužil potlesk.

„Jste si stěžovali, že nechodím do práce, tak teď jsem v práci. I když jsem zvyklý na jinou práci, ale dobrý,“ dodal. „Máte ty peníze, ne, pane ministře?“ hlásil ještě směrem k šéfovi státní kasy Zbyňku Stanjurovi (ODS). Pak pokračoval v obstrukcích.

Opozice sype pozměňovací návrhy, už jich je přes 300

Opoziční poslanci k novele neustále přidávají pozměňovací návrhy. Podle zpravodaje tisku Viktora Vojtka (STAN) jich je už přes 300.

„Přece jenom jsem u pozměňovacích návrhů čekal nějakou kreativitu. Ale mění se sotva datum a částka. Dokonce i odůvodnění je u různých poslanců úplně stejné. Prostě stačí přepsat jméno a jedno číslo nebo datum a šup s tím do systému,“ diví se poslanec na Twitteru.

Poslanci se blíží k hlasování o pořadu schůze, po půlnoci budou mít pauzu

Podle informací Novinek by poslanci mohli po projevu šéfa ANO Andreje Babiše hlasovat o pořadu schůze, mohlo by to být nejpozději kolem 22. hodiny. Koalice by pak opozici na oplátku neměla omezit dobu řečnění. Od jedné hodiny do sedmi by pak poslanci měli mít pauzu.

Babiš: Jste protidůchodcovská vláda

Po Schillerové se slova ujal její šéf Andrej Babiš (ANO). „Jste protidůchodcovská vláda. Mluvíte o škodě, naši důchodci jsou pro vás škoda?“ vyčetl koalici. Vládu nazval „absolutní katastrofou“. „Čeká nás náraz do zdi, musíme to vybrat,“ apeloval.

Zároveň vyzval, ať koalice zvýší lidem platy. „Nepochopili jste základ. Když je krize, je potřeba se z ní proinvestovat. Dávat lidem peníze neznamená posilovat inflaci,“ tvrdil Babiš na plénu. Mnozí odborníci jsou ale přesvědčeni o opaku.

Poslanci ukazují, na čem ve Sněmovně spí

Schillerová: V přímém přenosu sledujeme selhání hospodářské politiky státu

„V přímém přenosu sledujeme selhání hospodářské politiky státu. Nikdo si nemůže být jistý ničím, zejména majetkem. Vyzývám vládu, aby návrh zákona stáhla a vyplatila seniorům to, na co mají nárok,“ uvedla ve svém projevu na plénu šéfka klubu ANO Alena Schillerová.

„Budeme jednat už druhou noc, možná pak i další. Jsme na to připraveni. Nestěžuji si. Beru to tak, jak to je,“ vzkázala ještě vládní koalici.

Zase se přihlásím, ukončil Okamura svůj projev

„Zase se přihlásím, děkuji za pozornost,“ ukončil po necelých dvou a půl hodinách šéf SPD Tomio Okamura svůj projev. To udělal ale překvapivě brzy. Ještě pár hodin před tím tvrdil, že má na středu připravených 200 stran. Údajných 100 stran v úterý přednášel více než sedm hodin.

U řečnického pultíku ho vystřídal předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Pekarová k Okamurovi: Přestaňte útočit na Ukrajince, styďte se

„Léta sloužíte ruské propagandě a rozdmýcháváte nenávist ve společnosti. Jiný program bohužel nemáte. Přestaňte útočit na Ukrajince, kteří mnohdy přišli o všechno. Většina našich občanů chce lidem v nouzi pomáhat a na ně jsem hrdá. Vy se styďte,“ vzkázala na Twitteru šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) šéfovi SPD Tomiu Okamurovi. Ten na plénu přes dvě hodiny.

Okamura předtím prohlásil, že bývalý ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis má „přestat bejt drzej“. Také uvedl, že ukrajinská reprezentace „je arogantní a vměšuje se do vnitřních věcí ČR“.

Důvodem Okamurových slov byl Perebyjnisův úterní výrok na Twitteru, který zněl: „Akutní záchvaty ukrajinofobie jsou obvykle symptomem chronické kolaborace.“ Perebyjnis ve svém statusu nikoho nejmenoval a víc neuvedl, ale jeho slova se objevila po Okamurově úterním sedmihodinovém projevu ve Sněmovně, v němž mimo jiné obvinil vládu z „ukrajinizace české společnosti“.

Poslanci by v noci mohli mít opět pauzu

Poslanci by podle informací Novinek v noci mohli mít opět pauzu. Zatím ale ještě není jasné kdy, ani jak bude dlouhá.

Okamura: Budu ještě dlouho hovořit

„Nejde o to dělat rekordy, to není vůbec můj cíl. Můj cíl je zabránit okrádání důchodců. To je důvod, proč hovořím a ještě dlouho hovořit budu. A ne zdaleka naposledy,“ vzkázal šéf SPD Tomio Okamura na plénu.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám