Hlavní obsah
Online

Větší bizár už neuvidíme, glosovali poslanci Okamurův projev

• Aktualizováno

Poslanci v úterý na mimořádné schůzi Sněmovny řešiili omezení mimořádné červnové valorizace důchodů. Podle opozice je ale vládní novela protiústavní, a to kvůli projednávání ve stavu legislativní nouze nebo kvůli retroaktivitě. Zástupci ANO a SPD tak vyhrožovali „obstrukčním peklem“, které by mělo trvat minimálně do pátku 3. března. Přenos z jednání vám Novinky přinášely živě i v on-line reportáži.

Živě: Tiskové konference a jednání Sněmovny 28. 2. 2023Video: psp.cz

 
Článek

Mimořádná schůze kvůli omezení valorizace důchodů začala v 10 hodin dopoledne. Průměrná starobní penze by se měla podle vládní předlohy v červnu zvednout o 760 korun, podle nynějších pravidel valorizace by to ale mělo být až o 1770 korun.

Kabinet to obhajuje slovy, že chce šetřit a neprohlubovat zadlužení. Zástupci hnutí ANO již avizovali, že pokud koalice novelu schválí, podají ústavní žalobu.

Vážení čtenáři, úterní on-line přenos z mimořádné schůze Poslanecké sněmovny k  omezení mimořádné červnové valorizace důchodů končí. O vývoji v dolní komoře parlamentu vás budeme informovat od brzkého rána ve středu.

Poslanci budou mít čtyři hodiny pauzu

Poslanci budou mít od 2 do 6 hodin ráno pauzu. Poslanecké kluby ANO a SPD by si měly vzít pauzy po dvou hodinách.

Jurečka: Současné valorizace jsou neudržitelné, nepočká to

„Současné valorizace jsou rozpočtově neudržitelné a především vedou k tomu, že velmi rychle rozevíráme nůžky mezi vysoko- a nízkopříjmovými důchodci,“ hájil novelu na plénu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Hájil i stav legislativní nouze. „Myslím, že jsou to rozumné postupy a kroky, které tu prezentuji. Je nutné udělat reformní zásahy, i když to není příjemné. Ono to nepočká,“ apeloval na poslance a žádal věcnou diskuzi.

Dostálová: Pojďme příkladem a zmrazme si platy

„Pojďme se pobavit o zmrazení platů politiků v takto těžké době. Pojďme příkladem. Když to porovnáte s důchodci, kteří mají nízké důchody, tak je to nefér,“ vyzvala na plénu místopředsedkyně Sněmovny Klára Dostálová (ANO). Ta měla projev dlouhý necelou půl hodinu.

Po ní nastoupil k řečnickému pultu předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. Ten si nesl podle informací Novinek vysoký štos papírů.

Okamura po sedmi hodinách domluvil

Šéf SPD Tomio Okamura po sedmi hodinách domluvil. Zvládl tak překonat svůj rekord šesti hodin z minulých obstrukcí. U řečnického pultu ho vystřídala místopředsedkyně Sněmovny za ANO Klára Dostálová.

Po půlnoci by poslanci mohli mít pauzu

Podle informací Novinek by poslanci mohli mít po půlnoci pauzu. A to pravděpodobně čtyři hodiny, protože by si ji mohla vzít obě opoziční hnutí ANO i SPD.

Vojtko: Asi Babiš potřebuje zlepšit statistiku hlasování

Poslanec STAN Viktor Vojtko glosuje statistiku na hlasování šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který patří mezi největší absentéry na hlasování.

„Jako zpravodaj tisku 392, kterým budeme trávit ve Sněmovně minimálně několik dní, netrpělivě sleduji, jak přibývají pozměňovací návrhy. Poslanci SPD vkládají 5 návrhů na člena, ANO 4. Trochu čísel – 20 × 5 + 71 × 4 = 384. Asi Andrej Babiš potřebuje zlepšit statistiku hlasování,“ napsal na Twitter. Obsahově jsou podle něj návrhy téměř totožné.

Babiš po prohraných prezidentských volbách na tiskové konferenci vykládal, že do dolní komory už bude chodit a že už pochopil, jak Sněmovna funguje. Podle něj tam poslanci musí být, když „se kliká“.

Okamura po pěti hodinách: Teď jsem překročil polovinu projevu

Předseda opozičního SPD Tomio Okamura už na plénu obstruuje více než pět hodin. „Teď jsem možná překročil polovinu svého projevu,“ prohlásil následně. U svého projevu popíjí energetický nápoj.

Mluvit Okamura začal ve 13:59. Podle informací z kuloárů chce překonat svůj rekord z minulých obstrukcí, kdy vydržel mluvit šest hodin. Ostatní poslanci se pozastavují nad tím, proč má potřebu překonávat zrovna takové rekordy.

Poslanci se v sále střídají

V sále je během schůze poměrně prázdno. Kluby mají rozepsané služby, kdy kteří poslanci zrovna jednání „hlídají“. Například lidovci budou mít v noci podle informací Novinek rozdělené služby tak, že se v sále budou střídat čtyři lidé po dvou hodinách.

Letocha o Okamurovi: Větší bizár už dnes neuvidím

Předseda SPD Tomio Okamura je u řečnického pultíku už čtyři hodiny a poslancům předčítá publikaci Důchodová reforma od Marka Loužka, kterou následně komentuje a kritizuje. „Konečně má alespoň čas si přečíst názory skutečných odborníků. Větší ‚bizár‘ tady už dnes asi neuvidím,“ glosuje to na Twitteru poslanec STAN Petr Letocha.

Richterová se vyfotila se spacákem a plyšákem: Zvládnu několik dní ve sněmovní džungli

„Opoziční lídryně mě nerozhází. Jako bývalá skautka dokážu zvládnout několik dní ve sněmovní džungli,“ vzkázala opozici místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti). Na Twitter přidala fotku se spacákem, kartáčkem na zuby, ručníkem a plyšákem.

Bartošek kvůli obstrukcím znovu mluví o změně jednacího řádu

Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) kvůli obstrukcím znovu mluví o změnách jednacího řádu. Od opozičních stran dle svých slov ale žádné návrhy na úpravu nedostal. Podle něj tedy ANO a SPD nemají zájem o „konstruktivní dohodu“.

„Chceme jednací řád upravit tak, aby byl férový, ať už bude ve vládní koalici nebo v opozici kdokoliv. Některé změny jsou ryze organizační, jiné mají ambici zefektivnit přijímání zákonů a práci Sněmovny. Cílem je, aby nebylo možné ‚zabetonovat‘ Sněmovnu dle libosti,“ vysvětluje na Twitteru.

Proč se nad tak zásadními věcmi neshodneme?

Z dlouhého projevu Tomia Okamury (SPD) jsou otrávení i mnozí poslanci. Všichni ale počítají s tím, že ve Sněmovně minimálně do pátku budou. „Je mi líto, že nad tak zásadními věcmi se koalice a opozice neumí shodnout,“ zdůraznil pro Novinky lidovec Jiří Horák.

Okamura po třech hodinách projevu: Bábovku bych si dal

Šéf SPD Tomio Okamura na plénu mluví už tři hodiny. Připravil si prý 100 stránkový projev. V kuloárech se dokonce proslýchá, že chce troufnout svůj rekord z minulých obstrukcí, kdy mluvil šest hodin. Kolega mu k řečnickému pultíku přinesl kafe. „Děkuju, jsi hodnej,“ chválil ho Okamura šeptem. „Jo, bábovku bych si dal,“ vykřikl najednou do mikrofonu.

Jeho divadlo ale rozčílilo předsedajícího Jana Bartoška (KDU-ČSL). „Prosím pokračujte v projevu,“ vyzval šéfa SPD. „Tam zazněla zajímavá nabídka,“ bránil se Okamura.

Okamura ke Skopečkovi: Nebuďte na mě drzej

Šéf SPD Tomio Okamura na plénu mluví už skoro tři hodiny. Během toho se dostal do slovní přestřelky s předsedajícím Janem Skopečkem (ODS).

„Někdo z vládních poslanců na mě pokřikuje. Mě by zajímalo, kdo to byl, abych mohl říct i na mikrofon, kdo tu veřejně prosazuje okrádání důchodců. Tak kdo je ten statečnej?“ vykřikl najednou u řečnického pultíku Okamura.

Skopeček se ho snažil zkrotit. „Prosím, neoslovujte a nepokřikujte na ostatní kolegy. Věnujte se svému projevu, pokud možno o trvání stavu legislativní nouze. Zdá se mi, že jste příliš daleko od tohoto tématu. Vraťte se k tématu a nepokřikujte tu na ostatní,“ apeloval na šéfa SPD.

Následně se ale zákonodárci pohádali. „Já vás žádám, měl jste napomenout toho, kdo na mě pokřikoval jako první. Řiďte řádně schůzi. Jeho jste nenapomenul a teď napomínáte mě, kdo se brání?“ kroutil hlavou Okamura.

Skopeček uváděl, že schůzi řádně řídí a napomene každého, kdo bude pokřikovat. „To jste neudělal nebo si sedíte na uších. Pouze jsem se bránil sprostým výkřikům,“ snažil se hájit šéf SPD.

„Já jsem žádné sprosté výkřiky neslyšel. Možná máte slyšiny,“ zaútočil Skopeček. „Žádné slyšení nemám. A nebuďte na mě ještě drzej, laskavě. To už přeháníte,“ hádal se s ním Okamura. Více čtěte zde:

On si začal. Poslanci ve Sněmovně jako ve školce

Jakob: Projevy opozice připomínají šílence, který se řítí do zdi

Sněmovní řečnický pultík obsadila opozice. Ta vládu tepe nejen za novelu, která má snížit zákonnou valorizaci, ale i za další kroky, které buď udělala, nebo chystá.

„Opozice žádné řešení nemá. Její projevy připomínají šílence, který se řítí do zdi a ještě chce přidávat plyn,“ reagoval na Twitteru šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

V dalším tweetu na oficiálním účtu TOP 09 pak stojí: „Řešení opozice = kritizovat, nedělat nic a čekat na katastrofu. Tomu nemůže odpovědná strana asistovat.“

A přidává se i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Opozici poslouchám, ale jakýkoli její návrh, jak zajistit udržitelnost důchodů, jsem ještě nezaslechla. Proč? Protože žádný nemají. Jejich řešení je doufat, že tikající bomba bouchne někomu jinému,“ napsala.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám