Hlavní obsah

Fundamentalisté přiotrávili 150 afghánských studentek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Asi 150 afghánských středoškolaček skončilo v nemocnici s otravou, uvedla agentura Reuters. Podle šéfa zdravotního odboru provincie Tachár dívky začaly mít potíže poté, co se ve škole napily vody. Předběžné vyšetřování naznačuje, že vodu někdo otrávil. Úřady viní fundamentalisty z Tálibánu, kteří odmítají, aby měly ženy vzdělání.

Foto: Profimedia.cz

Afghánské školačky

Článek

Některé ze 150 dívek, které trpěly bolestmi hlavy i závratěmi a zvracely, jsou v kritickém stavu. Asi 40 jich bylo po ošetření propuštěno z nemocnice. Otráveny byly i učitelky. Hospitalizovaným je od 14 do 30 let.

„To není přirozená nemoc, to je záměrná otrava školaček,“ řekl Haffizulláh Asíf z tachárského zdravotnického odboru.

„Jsme si na 100 procent jisti, že voda, kterou dívky pily ve svých třídách, byla otrávená. To je buď další dílo těch, kdož jsou proti vzdělávání dívek, nebo neodpovědných ozbrojených individuí,“ řekl mluvčí odporu školství provincie Tachár Jan Mohammad Nabizada.

Ženy v Afghánistánu neměly během vlády radikálního islámského hnutí Tálibán v letech 1996-2001, kterou svrhla invaze koaličních sil vedených Spojenými státy, přístup ke vzdělání.

Podobné případy otravy školaček byly v Afghánistánu hlášeny již dříve, ale nikdy se nepodařilo najít přesvědčivé důkazy proti pachatelům. Studentky také čelily útokům kyselinou, kterou jim útočníci nastříkali do obličeje, když šly do školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám