Hlavní obsah

Nečas přitvrdil: Schwarzenberg mluví jako na vesnické tancovačce v Čimelicích

– Praha • Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) se ostře ohradil proti výrokům ministra zahraničí a šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga. Ten uvedl, že předseda vlády poškodil zájmy ČR, když se nepřipojil k paktu rozpočtové kázně. Nečasovo stanovisko naopak přivítal prezident Václav Klaus.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Nečas označil Schwarzenbergovy výroky za nepatřičné. "Jeho výroky považuji za mimořádně nepovedené, mimořádně nepromyšlené, mimořádně neprofesionální. A kdyby se nejednalo o muže zralého věku, považoval bych je za projev mladické nerozvážnosti," reagoval premiér na Schwarzenbergovu kritiku. [celá zpráva]

Premiér v pondělí na bruselském jednání oznámil, že Česko se nepřipojí ke smlouvě o rozpočtové unii, k níž se rozhodlo přistoupit 25 z 27 zemí EU. Vedle ČR odmítá pakt podpořit i Velká Británie, jež svou účast vyloučila už loni. Podle Nečase například není jasné ani to, jakým způsobem by se pakt v Česku ratifikoval. Vadí mu také omezená účast zemí, které neplatí eurem, na summitech eurozóny.

Schwarzenberg Nečasův postoj označil za braní ohledu na národněsocialistické křídlo v ODS.

Nečas připomněl i nedávný ministrův rozhovor pro německý Der Spiegel, který podle něj zhoršil českoněmecké vztahy. Schwarzenberg v něm kritizoval Německo za přezíravost vůči menším státům. "Bohatý strýček, který vám pomohl a dává to okázale najevo, jde člověku dost na nervy," řekl ministr. [celá zpráva]

"To nejsou výroky z vesnické tancovačky někde v Čimelicích," odkázal na Schwarzenbergovo bydliště.

Ať raději tolik necestuje, vzkazuje Nečas

Nečas současně odmítl, že by nepřipojením k paktu rozpočtové odpovědnosti porušil jakoukoliv dohodu.

Zároveň dodal, že ministr zahraničí je spíše "ministrem v zahraničí" a že by se měl více angažovat a méně cestovat po světě. Reagoval tak na skutečnost, že Schwarzenberg chce nastalou situaci řešit až po návratu ze čtyřdenní zahraniční cesty.

Podle Nečase ministerstvo zahraničí selhává i v podpoře tuzemského exportu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám