Hlavní obsah

Klaus chválí Nečase: odmítnutí rozpočtového paktu je zodpovědné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus se v úterý postavil za premiéra Petra Nečase, který na pondělním bruselském summitu po boku předsedy britské vlády odmítl pakt o rozpočtové kázni v eurozóně. Klaus věří, že se Nečas ve svém stanovisku, že nynější podoba rozpočtového paktu je pro ČR nevyhovující, nenechá zviklat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"S postojem premiéra Nečase plně souhlasím," vyjádřil se v úterý Klaus na svých stránkách klaus.cz.

"Nemyslím, že se přidal k Velké Británii, spíše to interpretuji tak, že jednal jako zodpovědný představitel České republiky. Nemáme důvod se za nikoho schovávat a k někomu se přidávat," komentoval prezident fakt, že jedinou další zemí, která s paktem nesouhlasí, je Velká Británie.

"Pevně věřím, že se ve svém postoji nenechá zviklat," uvedl prezident.

Samotný plán paktu rozpočtové kázně pak Klaus zkritizoval jako zneužití krizové situace k protlačení něčeho, co by ještě v době schvalování Lisabonské smlouvy nemělo šanci na úspěch. "Jde o další krok v likvidaci suverenity jednotlivých evropských zemí přechodem k fiskální unii, v možná srozumitelnější terminologii, k zbavení jednotlivých zemí zodpovědnosti za své státní rozpočty," míní Klaus.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám