Hlavní obsah

Smrt "syna nebes" Kima oplakávala i příroda, hlásí KLDR

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Sobotní smrt severokorejského diktátora uctívaného jako milovaný soudruh či génius provázelo množství přírodních úkazů, oznámila ve čtvrtek státní agentura KCNA. Například led na jezeře poblíž údajného rodiště Kim Čong-il praskal „tak hlasitě, až se zdálo, že se otřesou nebesa i Země“, a nad posvátnou horou Pektusan se objevila tajemná záře.

Foto: Profimedia.cz

Kim Čong-il

Článek

Přírodní zázraky měly provázet historické chvíle už v minulosti. Tak třeba na Kimovy šedesátiny mělo na Pektusanu napadnout přes 60 centimetrů sněhu a na obloze nedaleko hory se objevily světelné kruhy a zvláštní mrak ve tvaru květiny kimčongilie. Přitom podle západních a ruských pramenů se Kim Čong-il pod uctívanou horou ani nenarodil. Jeho rodiště bylo na Dálném východě, tvrdí.

Vůdcův skon podle státních médií příroda oplakala. S úmrtím udeřila na Pektusan sněhová bouře, která stejně tak náhle jako začala, i skončila v úterý za úsvitu, načež se na skále objevil nápis: „Hora Pektusan, posvátná hora revoluce. Kim Čong-il“. Vzkaz zářil do dáli a zmizel se západem slunce, uvedla agentura KCNA. Na jezeře pod posvátným vrcholem zase praskaly hlasitě ledy.

Dokonce i jeřáb mandžuský – symbol štěstí a věrnosti - zaujal u sochy Kimova otce a zakladatele „dynastie“ Kim Ir-sena ve městě Hamhung na severu tesknou pozici. „I jeřáb smutnil kvůli odchodu Kim Čong-ila, syna nebes, když se snesl v mrtvolném chladu noci,“ uvedla KCNA.

Reklama

Související články

Zemřel vůdce Severní Koreje Kim Čong-il

Vůdce komunistické Severní Koreje Kim Čong-il v sobotu zemřel ve věku 69 let. V pondělí to oznámila severokorejská média. Kim už loni v září označil za svého...

Severní Korea truchlí za "Milovaným vůdcem"

Smutek ovládl Severní Koreu po smrti "Milovaného vůdce" Kim Čong-ila. Na záběrech jsou vidět plačící Korejci v ulicích. Už samotné oznámení smrti pronášela...

Výběr článků

Načítám