Hlavní obsah

Podobný nález na veřejnosti nepamatuji, přiznal k radiaci v Podolí expert

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšená hodnota radiace, která byla ve středu večer naměřena na dětském hřišti v pražském Podolí, není podle ředitele Státního úřadu radiační ochrany (SÚRO) Zdeňka Rozlívky nebezpečná. V rozhovoru pro Novinky zároveň přiznal, že podobný nález na veřejnosti nepamatuje.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Hasiči na místě zásahu

Článek

Zvýšená radiace byla naměřena na hřišti, tedy místě, kde se lidé zdržují delší dobu, nikoliv někde, kudy jen náhodně procházejí.

„Dávky jsou zvýšené, ale ne zdraví akutně nebezpečné,“ řekl ve čtvrtek Novinkám Rozlívka.

Podle něj není nezbytné, aby lidé, kteří se v kontaminovaném místě - byť i delší dobu - nacházeli, vyhledávali pomoc lékaře. Ten by totiž hodnotitelné znaky ozáření v hodnotě, jaká byla v Podolí naměřena, nezjistil. „Návštěva lékaře by byla bezpředmětná,“ zdůraznil.

Ředitel SÚRO také řekl, že podobné nálezy sice v minulosti již mohly být, například ve vojenských prostorech, sám nicméně podobný případ nezažil. „Takový nález na veřejném prostranství nepamatuji,“ řekl.

Podle amatéra, který radiaci naměřil a posléze ji potvrdili i hasiči, bylo na místě 500 mikrosievertů. To je dávka, kterou člověk do těla dostane zhruba za jeden rok.

Zdroj radiace je pod povrchem

Na místě, které hasiči z bezpečnostních důvodů uzavřeli, momentálně provádí výzkumné práce lidé ze SÚRO. Sbírají vzorky, které následně poputují na rozbor.

Thorium

Thorium je slabě radioaktivní kovový prvek, který byl objeven roku 1828 a pojmenován po severském bohu hromu Thórovi. Jde o chemický prvek, který se v přírodě vyskytuje ve 100% podobě jako thorium-232 a poměrně běžně se nachází v zemské kůře. Rozkládá se velmi pomalu vysíláním částic alfa. V jaderné energetice se s tímto prvkem počítá jako s potenciálním zdrojem štěpného materiálu. S jeho využitím počítají země jako Rusko, Čína a Indie.

Zdroj radiace se nachází pod povrchem, zatím se jej však nepodařilo jej identifikovat. Hovoří se ale o tom, že je přírodního původu, mohlo by jít o thorium.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám