Hlavní obsah

Soud odmítl Bartákovu kauci a poslal ho na Pankrác do vazby

Právo, Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud pro Prahu 4 ve středu vyhověl návrhu státní zástupkyně na vzetí lékaře Jaroslava Bartáka do vazby, a to ze všech tří důvodů, které zákon umožňuje. Panuje tedy obava, aby se nevyhýbal stíhání, neovlivňoval svědky a nepokračoval v trestné činnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Advokáti Jaroslava Bartáka Klára Slámová a František Novotný

Článek

Jaroslav Barták nabízel podle informací Práva soudu kauci, její výše ale nebyla zveřejněna. Podle právní zástupkyně obviněného však byla dostatečně vysoká, aby eliminovala rizika spojená s vyhýbáním se trestnímu řízení. Soud ale návrh na kauci neakceptoval a Bartáka poslal do vazby.

Barták bude nyní eskortován do vazební věznice na Pankráci. Soud uznal všechny tři vazební důvody.

Právu to ve středu sdělila státní zástupkyně Blanka Valsamisová. Návrh byl podán ve středu před polednem, soud má od té chvíle 24 hodin na rozhodnutí.

Lékaře zadrželi kriminalisté v sobotu na pražském ruzyňském letišti po příletu ze zahraničí. Několik jeho bývalých asistentek na něj podalo trestní oznámení kvůli sexuálním útokům a dalším trestným činům.

Policie ho následně obvinila. Lékař se při výslechu zhroutil a skončil v nemocnici. Z té byl v úterý opět převezen na policejní služebnu.

Lékař a spolumajitel kliniky v Modřanech čelí podezření ze spáchání několika trestných činů: znásilnění, omezování osobní svobody, vydírání, vyhrožování či ublížení na zdraví.

Trestní oznámení na Bartáka podalo šest jeho bývalých asistentek. Všechny prý ponižoval, bil, jedné z nich měl dokonce do pití nasypat omamné látky.

Ženy se hlásily postupně poté, co svůj příběh zveřejnila dívka jménem Lucie, která s Bartákem jela na Filipíny. Tam jí údajně lékař zabavil pas a sexuálně ji napadal. Ze země jí pomáhal dokonce ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie odvezla lékaře Bartáka z nemocnice

Policisté v úterý odvezli lékaře Jaroslava Bartáka z nemocnice v Praze na Bulovce. Tam skončil poté, co zkolaboval po sobotním zatčení na ruzyňském letišti....

Výběr článků

Načítám