Hlavní obsah

Exxon a Rosněfť si plácly ohledně spolupráce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soči/Moskva
Aktualizováno

Největší ruská ropná společnost Rosněfť podepsala s největším americkým producentem ropy, společností Exxon Mobil, dohodu o strategické spolupráci. Smlouva byla podepsána za přítomnosti ruského premiéra Vladimira Putina, jak uvedla agentura Reuters.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Exxon Mobil

Článek

Firmy budou společně rozvíjet naleziště ropy v arktické části Ruska, státní Rosněfť zároveň získá přístup k těžbě ropy v Mexickém zálivu.

Dohoda je pro americký podnik velkým triumfem, protože o průzkum nalezišť na ruském Dálném východě velmi stála i britská společnost BP. Ta už měla dohodu s Rusy na dosah, nakonec z ní ale sešlo.

Putin podle ruských médií řekl, že Rosněfť se díky kontraktu s Exxonem dostane k těžbě ropy v široké oblasti Mexického zálivu a Texasu. Využije k tomu právě infrastrukturu, kterou už tam Exxon vybudoval.

Rosněfť se na průzkumu nalezišť v arktické části Ruska letos v lednu dohodla s BP. Dohodu ale v květnu zablokovali ruští akcionáři BP. Hodnota kontraktu se pohybovala kolem 16 miliard dolarů (asi 267 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám