Hlavní obsah

Syrské tanky opět zaútočily na Hamá

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrské jednotky v pondělí podnikly další útok na město Hamá s cílem zlomit odpor demonstrantů. První útok, který podnikly v neděli brzo ráno, si vyžádal přes 100 obětí. O útoku informoval aktivista z Hamy Umar Hamavi. Nový útok si vyžádal podle neověřených zdrojů čtyři lidské životy.

Foto: Reuters

Dým nad syrským Hamá

Článek

Syrské jednotky se pokusily město ovládnout už v neděli ráno. První útok podnikly před úsvitem. Ten si vyžádal na sto obětí. Sýrie jej hájila s tím, že šlo o to uvolnit průjezdy do města, protože obyvatelé na silnicích postavili barikády. Večer se tanky stáhly a střelba v noci byla jen sporadická, uvedl Hamaví.

V pondělí se ale útok opakoval. Podle bejrútského zpravodaje BBC Jima Muira je zřejmě větší část města pod kontrolou obyvatel.

Syrský prezident Bašár Asad v pondělí ocenil výkon vojáků. Odmítl kritiku západu a Ruska, že obrací zbraně proti vlastnímu lidu. Uvedl, že hájí jednotu země před mezinárodním spiknutím, jehož cílem je rozdrobit Sýrii na menší státní útvary. [celá zpráva]

Poslední zásah ve městě, kde proběhla vzpoura Muslimského bratrstva už v roce 1980, ale znepokojil i Moskvu, která dosud stála za Asadem. "Moskva je vážně znepokojena informacemi o mnoha lidských obětech," uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí. "Použití síly proti civilistům a představitelům státní správy je nepřijatelné a musí skončit," uvádí se v dokumentu.

Otevírá se tak možnost, že by v radě bezpečnosti mohl projít dokument odsuzující postup Asada. Zatím to blokovaly Rusko a Čína i některé další země v obavách, aby to nebyla cesta k další zahraniční intervenci jako v případě Libye.

O Sýrii má jednat Rada bezpečnosti na žádost Německa už v pondělí.

Evropská unie v pondělí rozšířila počet syrských činitelů vystavených sankcím o dalších pět. Dosud bylo na seznamu 30 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám